Romelu Lukaku is de duurste voetballer uit de geschiedenis

Romelu Lukaku heeft de transfer beet die hem – in opgetelde transferbedragen – tot de duurste voetballer uit de geschiedenis maakt. Chelsea en Inter onderhandelden een overeenkomst die 115 miljoen euro waard is. De spits werd donderdag officieel aangekondigd bij de Blues.

Bart Lagae

Voor 15 miljoen euro van Anderlecht naar Chelsea, voor 38 miljoen euro naar Everton, voor 85 miljoen euro naar Man U en voor 74 miljoen euro naar Inter. In een carrière die al meer dan tien jaar overspant, was Romelu Lukaku al goed voor 212 miljoen euro aan transferbedragen. Alleen Neymar (310 miljoen euro, verdeeld over twee transfers) en Cristiano Ronaldo (230 miljoen, verdeeld over drie transacties) deden beter. Maar daar kwam donderdag verandering in.

Het goed ingelichte Sky Sports had het eerder al over een princiepsakkoord van 115 miljoen euro. Lukaku breekt daarmee het inkomende transferrecord van Chelsea, de club waar hij ook in het begin van zijn internationale clubcarrière speelde. Bovendien is ‘Big Rom’ de duurste uitgaande transfer in Italië.

Didier Drogba, de spits die hij als scholier verafgoodde, was zondag een van de eerste vertrouwelingen die de nakende transfer bevestigde. “Hij komt thuis”, schreef de Ivoriaan op het sociale netwerk Twitter, boven een (gefotoshopte) foto van Lukaku in een Chelsea-shirt. De invloedrijke BBC-presentator Gary Lineker begroette zijn komst met de opmerking: “Exact wat Chelsea nodig heeft.”

 

 ©  Inter via Getty Images

Coronamaatregel

De transfer van Lukaku hing al even ib de lucht. Mede vanwege de heersende coronamaatregelen zat Lukaku zondag al niet meer in de wedstrijdkern van Inter, dat een vriendschappelijke partij speelde tegen Parma.

Lukaku zelf bereikte al eerder een persoonlijk akkoord met Chelsea. In de Italiaanse pers circuleren bedragen waaruit blijkt dat de Rode Duivel zou kunnen rekenen op een jaarloon van 12 miljoen euro, exclusief premies.

Lukaku zag gisteren hoe Chelsea zijn eerste prijs van het seizoen pakte, door na strafschoppen Villarreal te verslaan in de strijd om de Europese Super Cup. In de Super Cup van 2013 miste Lukaku voor Chelsea nog een penalty tegen Bayern München. Acht jaar later keert hij terug door de grootst denkbare poort.

1. Romelu Lukaku: 327 miljoen

2. Neymar: 310miljoen

3. Cristiano Ronaldo: 230 miljoen

4. Alvaro Morata; 189 miljoen

5. Angel Di Maria: 179 miljoen