©  if

Raf Coppens verklapt vakantiestress: “Comedy moet schuren en steken”

Lille -

Als onze nationale comedians familie waren, dan was Raf Coppens één der stamvaders. Coppens verkoopt al dertig jaar grappen alsof het voor hem zelf zou zijn.

Stefan Laenen

Raf Coppens werkt in zijn tuin als we hem bellen. Als zoon van bloemisten zijn zijn groene vingers allicht genetisch bepaald? “Ik werk hoegenaamd niet graag in de hof. Ik ben dus blij dat je belt, zodat ik een excuus heb om de klus te staken. Tegelijk kan ik er achteraf wel deugd van hebben als ik iets tegen mijn goesting deed”, bekent Coppens.

 ©  foto Joren De Weerdt

Vlak voor corona uitbrak, ging Coppens in première met Mijn Werk. In de voorstelling vertelt hij over zijn werk in een Kringloopwinkel. “Een mens maakt wat mee tussen de afgedankte spullen. Mijn ervaringen bundelde ik in de voorstelling Mijn Werk, over de tweedehandswinkel en het containerpark. Bij wijze van steekproef legde ik ooit een boekje van mezelf in de rekken. Niemand kocht het. Na twee maanden nam ik het weer weg, het werd me te beschamend. Klanten zijn op zoek naar een stoel of een bureau voor enkele euro’s, die investeren niet in cultuur. Onlangs nam ik loopbaanonderbreking. Na vier jaar Kringloop had ik het wat gehad. Misschien keer ik terug, misschien niet. Ik weet het nog niet.”

Ooit stond je voor de klas. Misschien sta je op 1 september weer voor de schoolbanken?

Raf Coppens: Nee, die kans is onbestaande. Op mijn leeftijd heb ik geen goesting meer in commentaar van collega’s, ouders en leerlingen. Ik maak me geen illusies, de jeugd van tegenwoordig kent Raf Coppens niet. Maar hun ouders vermoedelijk wel. Alles wat ik zeg tijdens de les zou bekeken worden met een vergrootglas. Daarvoor bedank ik. Ik maak me ook geen zorgen. Met mijn optredens verdien ik nog steeds mijn boterham.

Comedy is uiteraard je hoofdberoep. Hard labeur, zo blijkt.

Ik werk keihard. Elke dag schrijf ik een aantal uur. 90% daarvan gebruik ik niet. Als ik per week een handvol goede oneliners overhoud, was de week succesvol. Zelfs toen ik tijdens corona niet kon spelen, schreef ik shows. Er ligt materiaal genoeg klaar voor drie nieuwe voorstellingen. Verklapt krijgt dus de volle laag (lacht). Ik speel ook in op de actualiteit. Vandaag kan ik lachen met Nina Derwael, maar morgen niet meer. Zo vluchtig en vergankelijk is alles. Live-optredens, zoals dinsdag in Lille, doe ik nog het liefst. Ik hoef niet per se meer met mijn smoel op televisie. Alle praatshows op de buis zijn zo melig en zeemzoet. Bij de Hollanders is het geregeld boel in zo’n programma, hier is het steeds de goednieuwsshow. Saai! Er zijn te weinige programma’s en te weinig comedians die nog schuren en steken.

Je zwiert je oneliners razendsnel online. Toen je grapte over de watersnood tijdens de watersnood kwam er een stroom aan verontwaardigde reacties.

Tja,… wat moet ik zeggen? Ik ben ook niet perfect. (lacht) Uiteraard weet ik dat ik provoceer. Maar mensen die zeggen zich gekwetst te voelen, vind ik oké. Denk je dat een vrijgezel niet gekwetst is als hij een dolverliefd koppeltje hand in hand ziet passeren? Hoe moeten analfabeten zich voelen als ik in het park een boek lees? Ik wil gaan wandelen, maar ik wil de sukkelaars zonder voeten niet kwetsen. Ik wil maar zeggen: er zijn mensen zonder humor. Het is zoals een wiskunde- of een talenknobbel. Sommigen hebben dat, anderen niet. Het is geen ramp als humor niet in je DNA zit, maar kijk dan in godsnaam toch niet naar comedy.

Tijdens corona lanceerde jij De Moppenfoon?

Klopt, elke week sprak ik op mijn antwoordapparaat enkele minuten grappen in. Wekelijks belden ongeveer vijftig luisteraars. Nadeel bleek wel dat ik niet bereikbaar was voor belangrijke zaken, want De Moppenfoon was gewoon mijn persoonlijke gsm. Daar moet ik nog iets op vinden. Ik had geen goesting in een extra toestel en een nieuw abonnement. Te veel gedoe.

Dinsdaf speel je op de Lilse Bergen. Naast het meer ligt een camping. Twee weken kamperen, is dat iets voor jou?

Ik krijg daar stress van. Als ik op tijd moet opstaan om gezellig te ontbijten om daarna gezellig iets gezelligs te bekijken, voel ik me hoogst ongemakkelijk. Ik zie mijn gezin graag, dus ik ging wel eens mee op vakantie maar dat liep faliekant af. Ik deed te krampachtig mijn best om me te ontspannen. De zomer was vroeger voor bloemisten het hoogseizoen. Dus wij gingen thuis niet op verlof. Dan werk ik nog liever in mijn hof.”

www.rafcopppens.be
Raf Coppens speelt op dinsdag 10 augustus om 20u in de Lilse Bergen. Inkom is gratis maar registreren is verplicht via: www.verklapt.be

MEER OVER Verklapt

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio