Bart Abeel 

Bart Abeel © Jan Van der Perre

Voorzitter Antwerp Pride over Eddy Demarez: “Een monument dat zulke uitspraken doet, dat is pijnlijk”

“We zijn allemaal van ons melk”, reageert Bart Abeel, voorzitter van de Antwerp Pride op de uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez. Demarez liet zich zaterdag via het Facebook Live-kanaal van Sporza ongepast uit over de Belgian Cats. “Wanneer een monument in de sportjournalistiek zo’n zaken zegt, dan breekt je klomp én je hart.”

‘Not just words’, dat is het thema van de Antwerp Pride die volgende week start. “We zoomen dit jaar in op woordgebruik en op het zorgzaam met elkaar omgaan in ons taalgebruik”, legt Abeel uit. “Als je dan een monument in de sportjournalistiek zulke denigrerende, domme, ondoordachte uitspraken hoort doen, dan is dat bijzonder pijnlijk.”

Abeel zegt ervan overtuigd te zijn dat Demarez het allemaal zo niet bedoeld heeft. “Maar het duidt wel op een gebrek aan bewustzijn en empathie in het dagelijks gebruik van taal naar elkaar toe.”

Het raakt de organisatie van de Pride hard, aldus Abeel. “Ann Wauters, icoon en kapitein van de Belgian Cats, heeft er vanuit haar positie als leading lady voor gekozen om een van de dertien gezichten te zijn in onze Trail of Stories.” Met Trail of Stories brengt de Antwerp Pride dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse LGBTQIA+ gemeenschap en allies.

Ann Wauters neemt dit jaar deel aan Trail of Stories van de Antwerp Pride

Ann Wauters neemt dit jaar deel aan Trail of Stories van de Antwerp Pride © rr

VRT heeft Demarez ondertussen geschorst en ook heel wat collega’s van de sportjournalist hebben van zich laten horen. Onder wie Linde Merckpoel die het heeft over het ‘topje van de macho-ijsberg’. “Het is inderdaad het topje”, zegt Abeel. “Het is vandaag bijna aanstootgevend dat iemand in die positie niet beter weet. Je hebt enerzijds het denigrerende taalgebruik, anderzijds heb je het feit dat prestatie gekoppeld wordt aan gender en seksuele geaardheid. Dit is niet acceptabel. Het is dan ook goed dat de VRT snel en adequaat gereageerd heeft.”

 evw

MEER OVER Antwerp Pride