Minister Dalle na omstreden commentaar Sporza-journalist: “Geen plaats voor homofobe en kwetsende uitspraken”

“Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun olympische prestatie.” Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zondagochtend op Twitter gemeld, in een reactie op uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez. Die liet zich zaterdag via het Facebook Live-kanaal van Sporza ongepast uit over de basketvrouwen.

Bron: BELGA

Hetgeen gebeurd is kan volgens de minister niet door de beugel en Dalle is tevreden dat de VRT meteen actie ondernomen heeft. Het is nu aan de VRT zelf om te bekijken hoe de openbare omroep hier intern verder gevolg aan gaat geven, laat de minister via zijn woordvoerder weten.

Ook Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft akte genomen van de uitspraken van Demarez. “Deze uitspraken stroken zeer duidelijk niet met de waarden van het BOIC, Team Belgium en de olympische beweging”, reageert het BOIC. “Elke speelster van de Cats, net als elke andere olympiër, is een integraal en waardevol lid van Team Belgium. Team Belgium staat voor Uitmuntendheid, Vriendschap en Respect.”

Minister Dalle 

Minister Dalle ©  BELGA

LEES OOK. Sporza-journalist mag tijdelijk geen commentaar meer geven na incident met Belgian Cats: “Respectloos, pijnlijk en denigrerend”

Max Agency, het managementkantoor dat een aantal Belgian Cats begeleidt, reageerde eerder al verbolgen op de uitspraken van Demarez. “Het is misselijkmakend om vast te stellen dat vandaag nog op dergelijke manier onmetelijke menselijke schade kan worden aangericht aan deze speelsters en hun naasten”, schreef het management op Facebook.

Sporza-journalist Eddy Demarez had zaterdag op de livestream over de terugkeer van de atleten uit Tokio uitspraken gedaan over de geaardheid van enkele speelsters van de Belgian Cats, op een moment waarvan hij dacht dat de uitzending afgelopen was en niemand hem nog kon horen. “Respectloos, pijnlijk en denigrerend. Leuk thuiskomen zo”, tweette Hanne Mestdagh. De VRT deed inmiddels al afstand van de uitspraken, Demarez heeft zich intussen ook verontschuldigd en is tijdelijk op non-actief gezet.

Verontschuldiging

“In de euforie na de huldiging van de teruggekeerde medaillewinnaars heb ik in een privégesprek weg van de studio uitspraken gedaan waarmee ik zwaar over de schreef ben gegaan. Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen op basis van geslacht of geaardheid”, aldus Eddy Demarez. Het is dubbel jammer dat deze uitspraken een smet vormen op de Spelen die voor Team Belgium en Sporza zeer succesvol waren. Ik wil me dan ook oprecht excuseren bij de Belgian Cats en hun team en ook bij iedereen die zich hierdoor beledigd, aangesproken of tekortgedaan voelt. Ik heb aan de Belgian Cats gevraagd om hen persoonlijk mijn excuses te kunnen overmaken. Ik trek hieruit de nodige lessen en zorg ervoor dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.”

LEES OOK. Red Flame scherp na ongepaste uitspraken Sporza-journalist: “Degoutant, dit krijgen vrouwelijke sporters frequent te horen”