©  BELGA

Red Flame scherp na ongepaste uitspraken Sporza-journalist: “Degoutant, dit krijgen vrouwelijke sporters frequent te horen”

In een open brief op Twitter heeft Red Flame Justine Vanhaevermaet bijzonder scherp gereageerd op de uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez zaterdag, die live te horen waren toen die dacht dat de uitzending afgelopen was. “Degoutant”, noemt ze wat Demarez zei. “Hier krijgen wij, vrouwelijke sporters, frequent mee te maken.”

“Van het allerlaagste niveau”, noemt Justine Vanhaevermaet wat Demarez zaterdag in een gesprek met een collega zei over de Red Cats. Het ging over hun geaardheid en dat velen van hen volgens Demarez holebi zijn. Zo had hij het onder meer over “Emma Meesteman”.

LEES OOK. Sporza-journalist mag tijdelijk geen commentaar meer geven na incident met Belgian Cats: “Respectloos, pijnlijk en denigrerend”

Dat iemand bij de VRT die uitspraken deed, toont volgens Vanhaevermaet hoe over vrouwelijke sporters gedacht wordt. “Dit wijst er nog maar eens op waar wij, vrouwelijke (top)sporters, op frequente basis mee te maken krijgen. De vele vooroordelen en denigrerende opmerkingen hebben we allemaal al honderden keren gehoord.”

De voetbalster neemt het dan ook op voor de Red Cats. “Wij voelen ons verbonden met hen. We maken dezelfde opofferingen, delen dezelfde passie voor onze sport, voeren dezelfde strijd voor gelijkheid. Wij doen het voor de liefde voor de sport, besef dat goed.” Ze is “diep geschokt”, schrijft ze nog. “Niemand heeft het recht om iemand aan te vallen omwille van geslacht of geaardheid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees hier de volledige open brief:

“Wat zonet online verscheen vanop de redactie van Sporza is degoutant en van het allerlaagste niveau. Er wordt gesproken over de geaardheid van de Cats en daarbij werden zelfs enkele speelsters persoonlijk aangevallen. Dat iemand bij de VRT deze uitspraken deed, wijst er nog maar eens op waar wij, vrouwelijke (top)sporters, op frequente basis mee te maken krijgen. De vele vooroordelen en denigrerende opmerkingen hebben we allemaal al honderden keren gehoord.”

“Ik spreek hier graag in de wij-vorm. Wij, als vrouwelijke voetbalsters, voelen ons verbonden met de Cats. We maken dezelfde opofferingen, delen dezelfde passie voor onze sport, voeren dezelfde strijd voor gelijkheid. Wij doen het voor de liefde voor de sport, besef dat goed. We krijgen niet dezelfde accommodaties als onze mannelijke collega’s, we verdienen geen grote bedragen, we hebben weinig visibility.”

“We doen dit omdat we onze sport graag doen. We willen een inspiratie zijn voor jonge meisjes die tegen hun ouders kunnen zeggen ‘dit wil ik ook worden. If you can see it, you can be it. Voor ons geldt nog ‘if you can’t see it, you can still be it’. Maar dat gaat ook. Wat de Cats de afgelopen periode hebben betekend en gepresteerd, is van onschatbare waarde. Ze effenen het pad, op prachtige wijze. Hoe een groot deel van België heeft meegeleefd met de Cats deed me dromen.”

“Ik ben diep geschokt over wat ik daarnet heb gehoord. Niemand heeft het recht om iemand aan te vallen omwille van geslacht of geaardheid. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dat mag ons niet tegenhouden. WE DESERVE THE SAME.”

 (gjs)