Patrick De Groote bouwde het pakjeshuis mee om tot Sfinks Café. 

Patrick De Groote bouwde het pakjeshuis mee om tot Sfinks Café. © Filip Spoelders

BLIJVEN PLAKKEN. “De Boechoutse BV’s konden zorgeloos een pint pakken”

Boechout -

Het Sfinks Café sloot nog maar twee en half jaar geleden de deuren. Ondertussen was het gedurende meer dan dertig jaar de ontmoetingsplaats geworden voor de Boechoutse cultuurliefhebbers.

Filip Spoelders

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Het café staat bekend om zijn werking in het voormalige pakjeshuis van de NMBS ter hoogte van de spooroverweg in de Heuvelstraat. Maar het ontstaan van het Sfinks Café midden de jaren tachtig ligt een paar honderd meter verder in de straat, bij Villa Les Clematites.

Sfinks Café ontstond in Villa Clematites.

Sfinks Café ontstond in Villa Clematites. © Patrick Van Dyck

“Oorspronkelijk was het café een sociaal en cultureel animatiecentrum. We organiseerden er kleine activiteiten zoals workshops en tentoonstellingen. Tijdens ons Sfinks-festival diende de villa als backstage. Maar de medewerkers en vrijwilligers bleven uiteraard een keer plakken na de activiteiten. Ook ontstonden er al eens dj-feestjes waardoor het stilaan een buurtcafé werd. Voor onze werking was deze aanvullende bron van inkomsten mooi meegenomen”, schetst Patrick De Groote van Sfinks.

 

 ©  rr

Met de tuin achteraan de villa konden er geregeld activiteiten doorgaan. “Het gebeurde geregeld dat we concerten en andere voorstellingen organiseerden. Het Sfinks Café werd de ontmoetingsplaats voor cultureel Boechout. Dit verliep altijd volgens de sfeer van ons festival, gastvrij voor iedereen aan democratische prijzen.”

Verhuis

In 1994 verhuisde het café naar het pakjeshuis naast de spoorweg. “Het interieur hebben we helemaal verbouwd om er een charmant café van te maken. Aangezien deze ruimte kleiner was dan de villa, werd het moeilijk om nog evenementen te houden. Het werd een echt café om bij te praten of om te blijven plakken”, zegt Patrick.

Toen het nog Sfinks Café was.

Toen het nog Sfinks Café was. © RR

Vooral omdat de vele bekende Vlamingen uit de streek er hun weg naartoe vonden. “De hele Boechoutse scene heeft meerdere malen opgetreden in ons café. Bart Peeters, Jan Leyers, Hugo Matthysen en zelfs Jan Decleir, die om de hoek woonde, beschouwden Sfinks Café als hun café. Ze konden als bekende Vlaming een pintje komen drinken zonder dat dit enig opzien baarde.”

Uiteindelijk vroeg de organisatie van de festivals Sfinks Mixed en Sfinks Mundial te veel werk waardoor een café uitbaten geen hoofddoel meer werd voor Sfinks. Begin 2019 sloot het de deuren.

Het kunstige interieur.  

Het kunstige interieur.  ©  rr

“Toch was het Sfinks Café een belangrijke stap in onze ontwikkeling. Maar voor ons was de keuze tussen een festival en een café snel gemaakt.”

Momenteel zijn de medewerkers van Sfinks volop bezig met een aangepaste versie van hun festival. Sfinks Mundial XL vindt plaats van 26 tot en met 29 augustus. In het oude pakjesgebouw van de NMBS huist nu het café Wattan.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten