Residentie Watertoren is in aanbouw. © Filip Spoelders

Eerste woningen rond de watertoren krijgen vorm

Borsbeek -

De eerste werken van het Driewervenplan in Borsbeek zijn nu duidelijk waar te nemen in het straatbeeld. De woningen en appartementen van Residentie Watertoren zijn het begin van de realisaties.

Filip Spoelders

Het Driewervenplan moet voor 48 appartementen en vijftien gezinswoningen rond de watertoren aan de Lucien Hendrickxlei zorgen. Ook komt er ruimte voor 21 assistentiewoningen in opdracht van De Ideale Woning en tien woongelegenheden om patiënten van Zorggroep Multiversum zelfstandig begeleid te laten wonen. De twee andere pijlers zijn de bouw van een nieuwe kunstacademie en de herinrichting van het gemeentehuis.

Het inplantingsplan voor de woningen, appartementen en assistentiewoningen rond de watertoren. © RR

“Na de lange voorbereidingen is het duidelijk dat het plan in uitvoering is gegaan. Rechts van de watertoren worden de eerste woningen en appartementen gebouwd”, vertelt schepen voor ruimtelijke ordening Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek).

De Congo

Deze eerste fase bestaat uit zes nieuwbouwappartementen, twee penthouses en twee halfopen bebouwingen in Residentie Watertoren die door DCA Woonprojecten wordt gebouwd. Voor één van de toekomstige fases werd net een openbaar onderzoek afgerond.

Een toekomstbeeld van Residentie Watertoren. © RR

“Aan de linkerzijde van de watertoren, naast het OCMW-gebouw, staan woning De Congo en enkele garageboxen die afgebroken zullen worden. Deze woning noemt zo omdat er vroeger café In de Congo huisde”, vult schepen voor openbare werken Walter Kiebooms (N-VA) aan.

In de plaats komen veertien appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Deze parking zal worden verbonden met de 21 toekomstige assistentiewoningen waarvoor de vergunning al in orde is. Wanneer deze bouw begint staat nog niet vast.

Woning ‘De Congo’ moet plaats ruimen voor veertien appartementen. © Filip Spoelders

“Het bouwen van alle woningen rond de watertoren zal snel vier jaar in beslag nemen. Wat wel vast staat, is dat in de loop van het najaar de bouw van de nieuwe kunstacademie Academia op het Fort begint”, kijkt schepen Lauwers vooruit.

Op termijn zal ook de Lucien Hendrickxlei met het plein aan de watertoren grondig vernieuwd worden. Het idee is om het plein met de straat te wisselen. Zo moet het plein voor de ingang van het Sint-Jozefinstituut komen en zal de Lucien Hendrickxlei voor de nieuwe woningen en appartementen lopen. “Maar dit is nog niet voor meteen. De studies om dit voor te bereiden, zijn ondertussen wel opgestart”, meldt schepen Kiebooms.

Het plein voor de watertoren zal op termijn van plaats wisselen met de Lucien Hendrickxlei. © Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wonen in de Antwerpse rand