Het bosspel De Beestige Bosbewoners werd vrijdag officieel voorgesteld. 

Het bosspel De Beestige Bosbewoners werd vrijdag officieel voorgesteld. © Tommy Maes

Ook slechthorende en dove kinderen kunnen Beestige Bosbewoners spelen

Kasterlee -

Toerisme Kasterlee heeft een nieuw bosspel ontwikkeld dat ook geschikt is voor slechthorende en dove kinderen. Met ‘De Beestige Bosbewoners’ maken deelnemers op een speelse manier kennis met een aantal dieren die in de Hoge Mouw leven.

‘De Beestige Bosbewoners’ is een gloednieuw bosspel waarbij gezinnen met kinderen tussen 7 en 12 jaar de natuur van Provinciaal Groendomein De Hoge Mouw, ook bekend als de Slapende Reus, kunnen ontdekken.

Concreet reserveer je een rugzak met een GPS-toestel, een infoboekje en tien puzzelstukjes. Op je route van zo’n 3,5 km moet je tien punten zoeken en met het juiste puzzelstukje verbinden. Elk punt behandelt een dier dat in het gebied leeft en je dus ook in levenden lijve kan tegenkomen.

Naast bekende dieren zoals de vos, de ree en de haas zitten er ook specialere dieren tussen zoals de levendbarende hagedis, de grootoorvleermuis, de groene zandloopkever en de grijze zandbij. In het infoboekje staat extra informatie over de beestige bosbewoners.

Filmpjes in gebarentaal

Het unieke aan de wandeling is dat ze ook geschikt is voor slechthorende en dove kinderen. “Zij krijgen bij hun rugzakje een fiche met QR-codes die linken naar filmpjes in Vlaamse gebarentaal”, zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V). “Op die manier krijgen ze de diverse weetjes over de bosdieren in gebarentaal uitgelegd. Zo kunnen kinderen die nog niet leesvaardig zijn, maar wel al vertrouwd zijn met gebarentaal, ook deelnemen aan het bosspel.”

De ontwikkeling van het bosspel kan rekenen op steun van het project Drempelvrij Toerisme van Toerisme Provincie Antwerpen. “Iedereen verdient een veilige en betaalbare vakantie”, zegt gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “Daarom ondersteunen we als provinciebestuur initiatieven die de drempel verlagen voor bijvoorbeeld mensen met een beperking of ook doven en slechthorenden. Dat is bijvoorbeeld het geval met dit bosspel waarbij gezinnen met kinderen de prachtige natuur van Kasterlee ontdekken.”

De rugzak met attributen moet je minstens drie dagen op voorhand reserveren bij Toerisme Kasterlee. Je betaalt 15 euro huur voor de rugzak. Na de activiteit breng je de rugzak opnieuw binnen.

  (Tommy Maes )

MEER OVER Natuur Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio