Rik Verstrepen toont een foto uit de beginperiode van Rock Café. 

Rik Verstrepen toont een foto uit de beginperiode van Rock Café. © ram

BLIJVEN PLAKKEN. “Een onbekende man met een gitaar stapte het café binnen en vroeg of hij een liedje mocht spelen”

Rijkevorsel -

Rik Verstrepen is 77 jaar en kan terugblikken op meer dan een halve eeuw in de horeca. In de jaren tachtig baatte hij het inmiddels verdwenen café De Pelikaan op Hoek in Rijkevorsel uit. Op het terras van De Heihoeve in zijn woonplaats Gierle (Lille) haalt hij herinneringen op uit die periode.

Ronny van den Ackerveken

Het horecaverhaal van Rik startte in De 14 Billekens in Zandhoven. “Ik was verliefd op de dochter van de toenmalige uitbater. Hij zei dat ik ze alle dagen kon zien als ik mee achter de toog kwam staan. Later hield ik onder andere dancing Dennenoord in Beerse en de cafetaria van Veja in Merksplas open. Daar kwam op een gegeven moment een nieuwe baas. Het klikte niet tussen ons en daarom ging ik café Piraat in Sint-Jozef Rijkevorsel uitbaten. In 1980 namen mijn toenmalige partner en ik De Pelikaan over. Daar zijn we exact tien jaar gebleven. Met een twintigtal verenigingen die er hun thuis hadden, draaide de zaak goed.”

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

De leden van de dartsclub poseren voor café De Pelikaan.

De leden van de dartsclub poseren voor café De Pelikaan.

“Het café had een feestzaal, maar de reserveringen liepen sterk terug toen zaal Den Bakker open ging. Daarom heb ik in 1984 in de zaal van De Pelikaan een aantal dartsblokken gezet en een dartsclub opgericht. Die kende meteen succes, we hadden vier ploegen. In oktober dit jaar organiseren we zelfs een reünie met de clubleden. Ook harmonie Broederband had haar lokaal in De Pelikaan. Ik speelde mee op klaroen en acteerde zelfs in de toneelvoorstellingen die Broederband ook deed. Met Rijkevorsel organiseerde ik een mosselfestijn, een traditie die Broederband nu heeft overgenomen.”

Plastic rozen

Rik Verstrepen met Juul Kabas.

Rik Verstrepen met Juul Kabas. © rr

Rik toont een foto van hem met Juul Kabas in het café, allebei met een klak van Zwarte Leeuw. Ook een andere, toen nog onbekende, Kempense zanger kwam op een avond langs. “Er stapte een man De Pelikaan binnen met een lange zwarte jas, puntschoenen, lang haar en met een gitaar op zijn rug. Niemand kende hem en hij vroeg of hij een liedje mocht spelen. De klanten en ik kregen een lied over plastic rozen te horen. Later, toen hij bekend was, beseften we dat het Guido Belcanto was. Die trok toen van café naar café met zijn liedjes. ‘Plastic rozen verwelken niet’ staat op een van zijn eerste albums. Met een aantal andere cafébazen heb ik Rock Café opgestart, een avond met concerten in meerdere cafés. Dat was de voorloper van Veussel Swingt.”

Dansnamiddagen

In 1990 stopte Rik Verstrepen met De Pelikaan in Rijkevorsel. “Ik ging aan de slag als vertegenwoordiger bij Sas Koffie in Beerse. Intussen hielp ik mee bij restaurant Keeses Molen in Kasterlee. Daarna stond ik in de grootkeuken bij Janssen Pharmaceutica in Beerse tot mijn pensioen.

Rik Verstrepen (rechts) speelde mee toneel met Broederband.

Rik Verstrepen (rechts) speelde mee toneel met Broederband. © rr

Mijn kleinzoon baat café-feestzaal De Lelie in Pulle (Zandhoven) uit. Ik kan niet stilzitten en daarom help ik hem wel eens. Op mijn advies is hij begonnen met dansnamiddagen met orkest te organiseren. Die lokten direct veel volk. Terugblikkend op de voorbije 50 jaar ben ik ook tevreden dat ik mee in het bestuur van Horeca Vlaanderen en Horeca Noorderkempen heb gezeten”, besluit Rik Verstrepen.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio