©  BELGA

Lior Refaelov dirigeert Anderlecht met goal en twee assists naar overwinning tegen Laçi

Anderlecht proefde opnieuw van Europa en het smaakt naar meer. Zoals dat hoort was KF Laçi slechts een amuse-gueule dat snel werd verorberd: 0-3. De terugmatch volgende week is niet meer dan een formaliteit. Maar mogelijk nog belangrijker: RSCA heeft er een wapen bij dankzij Lior Refaelov. Die scoorde zelf, maar na twee van zijn goeie corners trilden de netten ook. Dat was eveneens een eeuwigheid geleden.

Jurgen Geril in Elbasan

That’s me in the corner. That’s me in the spotlights... Iedereen kent het liedje van REM en het gonsde door ons hoofd in de 42ste minuut. Toen trapte Lior Refaelov weer een strakke, wegdraaiende corner en Wesley Hoedt knikte het leer binnen: 0-2. Als u weet dat Anderlecht de afgelopen seizoen slechts drie keer rechtstreeks scoorde uit hoekschop - Murillo op Antwerp, Kompany himself tegen Eupen en Kana tegen STVV - begrijpt u dat corners niet bepaald de specialiteit zijn van de Brusselaars. Met Refaelov komt daar eindelijk verandering in, want eerder bood de Israëli Delcroix op hoekschop ook al Delcroix zijn eerste goal aan. Een gouden medaille voor hoekschoppen.

Bijensteek

Het was natuurlijk maar tegen KF Laçi, maar Refaelov bewees dat dit Anderlecht zijn vista en traptechniek erg goed kan gebruiken. De bank is niet zijn plaats, want Rafa kan een match openbreken. Dat was ook nodig in Albanië.

In de Elbasan Arena zit er namelijk een bijennest onder de persbanken. Eén zo’n insect stak ons voor de match pijnlijk in de arm en dat was ook was Laçi wilde doen tegen RSCA. Eén keer venijnig prikken. De thuisploeg begon met goeie moed, maar Delcroix maakte de gevaarlijkste voorzet onschadelijk. Zo’n bij kan wel rotvervelend zijn, maar paars-wit moest dit nietige beest toch gewoon doodmeppen?

Anderlecht aan het feest na de 0-1 van Delcroix 

Anderlecht aan het feest na de 0-1 van Delcroix ©  BELGA

Kompany koos voor Sardella op rechts en Olsson centraal op het middenveld. De Zweed bracht centraal wel meer rust, maar de doelrijpe aanvallen waren in het begin opnieuw schaars. Sergio Gomez loopt veel op links, maar zijn voorzetten zijn niet altijd even secuur. Gelukkig zijn zijn hoekschoppen beter, maar de Spanjaard kan niet tippen aan Refaelov. Die haalde in de 27ste minuut zijn vliegenmepper boven.

Eens Anderlecht op 0-2 stond was de weerstand bij KF Laçi gebroken. Een bij heeft maar één angel en die werd eruit gehaald. Dan sterft ze ondanks enkele wanhoopspogingen. De Brusselaars lieten wel nog leuk dingen zien met een lekkere combinatie Hoedt-Gomez-Verschaeren, maar het jeugdproduct miste. Het was de Gouden Schoen zelf die de kroon op het werk zette. Lior Refaelov knalde de 0-3 in de benedenhoek. Hoekjes zijn echt zijn habitat.

Refaelov en Hoedt: doelpuntenmakers onder elkaar 

Refaelov en Hoedt: doelpuntenmakers onder elkaar ©  BELGA

Kompany - die zelf coachte hoewel Bellamy eigenlijk hoofdcoach is in Europa - kon ook nog nieuwkomer Joshua Zirkzee laten debuteren. Het was mooi geweest indien de Nederlander ook meteen had kunnen scoren, maar toen hij een bal kreeg in de kleine rechthoek was hij te nonchalant. Toch een werkpuntje.

Straks Dundalk?

Na 2,5 jaar miste Anderlecht zijn rentree in Europa dus niet. Na 13 matchen zonder zege - nul in de play-offs, nul in de voorbereiding en tot nu toe nul in de Jupiler Pro League - werd er een deugddoende overwinning geboekt. Dit geef hoop om zondag ook in België het tij te keren tegen Seraing. Weg met het gezoem. Over de terugmatch volgende week donderdag moet paars-wit zich alvast geen zorgen meer maken. Ze kunnen zelfs al uitkijken naar wie hun tegenstander wordt in de laatste Europese voorronde. Dat kan zowaar nog Dundalk worden. De Ieren speelde in Arnhem 2-2 gelijk tegen Vitesse. Wordt dat een haalbare kaart?

 

 ©  BELGA

MEER OVER RSC Anderlecht