Nafi Thiam pakte haar tweede olympische titel op rij. 

Nafi Thiam pakte haar tweede olympische titel op rij. ©  Belga

De hoogtepunten van dag 13: topdag voor Team Belgium met twee keer goud en finale voor de Cheetahs

Dag dertien van de Olympische Spelen in Tokio heeft de verwachtingen ingelost en zelfs meer dan dat. De Red Lions, in het hockey, en Nafi Thiam, in de zevenkamp, pakten goud. De Belgische aflossingsploeg bij de vrouwen plaatste zich in een Belgisch record voor de finale van de 4x400 meter zaterdag. Er werd ook een Nederlands sprookje geschreven op de wielerpiste, terwijl een 14-jarige Chinese imponeerde in het schoonspringen.

Michael Van Damme

1. Letterlijk een gouden koppel

Jeffrey Hoogland  trakteerde zijn vriendin Shanne Braspennincx op een flinke pakkerd na haar goud op de keirin.  

Jeffrey Hoogland trakteerde zijn vriendin Shanne Braspennincx op een flinke pakkerd na haar goud op de keirin.  ©  AP

De Nederlandse baalwielrenners Jeffrey Hoogland en Shanne Braspennincx zijn sinds vandaag letterlijk een gouden koppel. Hoogland pakte eerder goud in de teamsprint, zijn vriendin Shanne Braspennincx -geboren in Turnhout- pakte met een fenomenale race nu goud op de keirin. Dat verdiende een gouden kus op de wielerpiste in Tokio.In 2015 leek de carrière van Braspennincx voorbij na een hartaanval, Hoogland was toen nog gewoon teamgenoot van haar. Twee jaar later sprong de vonk over. Hoogland zegt dat zijn vriendin hem ook op de fiets vooruit heeft geholpen, zij leerde hem om professioneler met zijn sport om te gaan.

Het goud van Braspennincx was al de 24ste medaille voor Nederland op deze Spelen. Het record van Sydney 2000 -25 medailles- gaat er sowieso aan.

2. Belgian Cheetahs met Belgisch record naar de finale

Belgisch feestje op de piste in Tokio: de Belgian Cheetahs hebben zich in stijl geplaatste voor de finale van de 4x400m. 

Belgisch feestje op de piste in Tokio: de Belgian Cheetahs hebben zich in stijl geplaatste voor de finale van de 4x400m. ©  Belga

De Belgian Cheetahs hebben zich in stijl geplaatst voor de finale van de 4x400 meter bij de vrouwen, met een Belgisch record.

In de eerste van twee reeksen in het Olympisch Stadion snelden Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus naar een chrono van 3’24”08, een verbetering van het Belgisch record met ruim twee seconden. Het vorige BR bedroeg 3’26”58. Die tijd liepen de Cheetahs in 2019 in de reeksen op het WK in Doha, waar ze vijfde werden.

De zege in de reeks ging naar Polen (3’23”10), voor Cuba (3’24”04). De eerste drie landen en de twee beste verliezende tijden stoten door naar de finale, die zaterdag op het programma staat. De Cheetahs lieten de achtste en traagste tijd van alle finalistes noteren, maar voelen nog ruimte voor verbetering.

De Belgische aflossingsploeg kon niet rekenen op Cynthia Bolingo, de Belgische recordhoudster op de 400m. Zij sukkelt met een hamstringblessure.

3. Red Lions zorgen voor orgelpunt

Niet Alexander Hendrickx, maar doelman Vincent Vanasch was de eindbaas in de finale tegen Australië. 

Niet Alexander Hendrickx, maar doelman Vincent Vanasch was de eindbaas in de finale tegen Australië. ©  BELGA

Sinds de bronzen medaille op het EK in 2007 wonnen de Red Lions alles wat er te winnen viel, alleen de hoogste onderscheiding ontbrak nog: olympisch goud. De Belgische hockeyers pakten revanche voor hun zilver en Rio en klopten de nummer één van de wereld Australië in de shoot-outs. De Red Lions waren sterk aan hun partij begonnen, domineerden de eerste helft en kwamen ook 1-0 voor, maar Australië herpakte zich en maakte bij de start van het vierde kwart verdiend gelijk. De heldenrol was weggelegd door doelman Vincent Vanasch. Hij redde de vijfde bal van Australië, en toen die na tussenkomst van de VAR hernomen moest worden, redde hij die ook een tweede keer.

4. Belgisch unicum voor Thiam, Vidts knap vierde

Thiam weet al dat ze goud binnen heeft, maar supportert nog met Vidts voor brons. De Vilvoordse ziet de bui al hangen. 

Thiam weet al dat ze goud binnen heeft, maar supportert nog met Vidts voor brons. De Vilvoordse ziet de bui al hangen. ©  BELGA

Nafin Thiam is er als eerste Belg in geslaagd om een olympische titel in dezelfde discipline te verlengen. Na haar goud in Rio, pakte ze opnieuw goud in de zevenkamp. Na een moeilijke eerste dag had ze de puntjes op de i gezet met de beste prestaties van alle deelneemsters in het verspringen (6,6 meter) en speerwerpen (54,68 meter), waardoor ze bij de start van de 800 meter een quasi zegezekere bonus van 4,5 seconden had op Anouk Vetter. De Nederlandse stortte uiteindelijk helemaal in op de 800 meter en finishte 2”74 áchter Thiam.

Noor Vidts bleef verbazen en strandde na een fantastische 800 meter in een besttijd van 2’09”05 op een vierde plaats, op een zucht van Emma Oosterwegel.

Het was een bewogen dag voor Thiam, want haar coach Roger Lespagnard had eerst nog positief getest op covid bij een speekseltest. De PCR-test bleek nadien wel negatief.

14-jarig fenomeen benadert de absolute perfectie

De amper 14-jarige Quan Hongchan wordt na drie quasi perfecte sprongen in de lucht gestoken door een van de Chinese coaches.  

De amper 14-jarige Quan Hongchan wordt na drie quasi perfecte sprongen in de lucht gestoken door een van de Chinese coaches.  ©  AFP

Wat een fenomeen. De Chinese schoonspringster Quan Hongchan is amper veertien jaar -ze ziet er ook piepjong uit- maar pakte op de toren van tien meter uit met niet één, maar twee perfecte sprongen waarbij ze van alle zeven juryleden een maximale score van tien kreeg. Bij haar derde sprong gaven zes van de zeven juryleden haar een tien, maar aangezien de twee hoogste en twee laagste scores niet meegerekend worden, liet ze op papier een derde perfecte score noteren.

Hongchan kreeg in totaal 466.20 punten, de hoogste score ooit op dit nummer. Haar landgenote Chen Yuxi werd op ruime afstand tweede (425.40), nummer drie Melissa Wu (371.40) stond al niet meer op de foto.

Haar tegenstanders waren reeds tijdens de opwarming helemaal ondersteboven van Quan Hongchan, die danste en lachte alsof ze zich op een speelplaats bevond.

MEER OVER Olympische Spelen Tokio