©  REUTERS

Tia Hellebaut: “Thiam heeft Queen Nafi onderstreept, Vidts heeft harten veroverd”

Een olympische kampioene die zichzelf zichtbaar moeiteloos opvolgt en een revelatie van formaat die net naast het brons grijpt. Nafi Thiam en Noor Vidts hebben het beiden geweldig gedaan op de zevenkamp. Zelfs een grote kampioene als Tia Hellebaut heeft daar alleen maar bewondering voor.

Gilles Niesen

“Ik was er vrij zeker van dat de zege Nafi Thiam niet meer kon ontglippen in de afsluitende 800 meter”, aldus Tia Hellebaut. “Elke race moet natuurlijk nog gelopen worden, dus de opluchting toen ze over de finish kwam, was toch wel groot. Wat een uitzonderlijke prestatie dat ze zichzelf kan opvolgen als olympisch kampioene.”

 

 ©  BELGA

Queen Nafi

“Vooraf was ze natuurlijk topfavoriete, maar de druk die daarbij komt kijken, is verschrikkelijk groot. De eerste dag was misschien wat minder naar haar doen, maar de tweede dag heeft ze echt bewezen waarom zij ‘Queen Nafi’ is. Bij het speerwerpen heeft ze het verschil gemaakt. Met haar uitstekende worp zette ze rechtstreekse concurrente Anouk Vetter fameus onder druk, waardoor zij uiteindelijk wat minder presteerde. Daar werden de kaarten eigenlijk al geschud, Nafi kon met een (vrij) gerust hart de 800 meter aanvatten.”

LEES OOK: Emotionele Nafi Thiam na gouden medaille: “Ik ben mentaal moe, gewoon leeg”

Hartendief Vidts

Over de prestatie van Noor Vidts, schieten de superlatieven Hellebaut ook te kort. “Vierde worden is heel ondankbaar, maar ze mag echt enorm trots zijn op haar prestatie. Als je op vijf van de zeven disciplines je persoonlijk record verbetert, kan je alleen maar tevreden zijn. Als je echt een puntje moet gaan zoeken waar ze het heeft laten liggen, is dat bij het verspringen. Ze deed het zeker niet slecht, maar de marge voor verbetering was er wel. Natuurlijk gaat ze wat zuur daar op terugblikken, maar ze heeft er echt alles aan gedaan. Ze heeft een droom beleefd en heeft ongetwijfeld vele Belgische harten veroverd.”

 

 ©  REUTERS

“Allebei zijn ze nog jong, dus de toekomst oogt nog mooi”, aldus Hellebaut. “Nafi heeft natuurlijk wel al heel wat zware trainingsjaren achter de rug, bij Noor begint het nog maar pas. Ik ben benieuwd of ze deze prestatie kan bevestigen en tegen de Spelen in Parijs kan er nog wat bijkomen. Wie weet doen we daar een een-tweetje?”

LEES OOK: Noor Vidts na vierde plaats op de Spelen: “Het is echt zot wat ik hier gedaan heb”

MEER OVER Olympische Spelen Tokio