Yannick ‘Flash’ W. werd rond de jaarwisseling opgepakt in Spanje.  © rr

Raadkamer stuurt Antwerpse cocaïnesmokkelaar ‘Flash’ met enkelband naar huis

Antwerpen -

Yannick W., de hoofdverdachte in het onderzoek naar de criminele Vuittonbende, heeft onlangs de gevangenis verlaten. De raadkamer besliste dat de hij de rest van zijn voorlopige hechtenis kan uitzitten onder elektronisch toezicht. W. wordt verdacht van grote drugstransporten en wordt ook genoemd in het onderzoek naar de granaataanslagen in het Antwerpse drugsmilieu.

De Antwerpse cocaïnesmokkelaar Yannick W. (34) werd eind vorig jaar opgepakt in Spanje. Volgens de speurders van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen maakte ‘Flash’ niet alleen deel uit van een criminele bende die tientallen cocaïnetransporten uitvoerde via de haven van Antwerpen, hij werd ook gezien als de hoofdverdachte in het onderzoek. De groepering werd al snel de ‘Vuittonbende’ genoemd, omdat bij een chauffeur van containerlift een levensgrote beer van het luxemerk Louis Vuitton werd aangetroffen.

W. werd aan ons land overgeleverd en zat sindsdien in een cel in de Begijnenstraat. Daar kreeg hij begin april speurders over de vloer in het onderzoek naar de verschillende granaataanslagen en bedreigingen in het drugsmilieu. Toen werden twaalf verdachten opgepakt. De doorbraak in dat onderzoek kwam er door de kraak van berichtendienst Sky ECC.

Procedurefout

Of er bij W. belastende elementen gevonden werden, is niet duidelijk. Maar terwijl zijn kompanen in het onderzoek naar de Vuittonbende met elektronisch toezicht hun voorlopige hechtenis konden uitzitten, bleef Flash door dat tweede onderzoek wel in de cel. Eind vorige maand verscheen W. opnieuw voor de raadkamer. Daar riep de verdediging een procedurefout in, gelinkt aan de overlevering van W. door Spanje aan ons land.

“De raadkamer besliste om de modaliteit van de aanhouding in het drugsonderzoek om te zetten naar elektronisch toezicht. Het aanhoudingsmandaat in het dossier van bedreigingen is opgeheven”, aldus parketwoordvoerder Kristof Aerts. Daardoor kon W. begin augustus de gevangenis verlaten met een enkelband. Zijn advocaat, meester Kris Luyckx, was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

 © rr

 jtp, sare

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio