Het Provinciehuis. 

Het Provinciehuis. ©  BELGA

Tot dertig maanden cel gevorderd voor reeks inbraken, onder meer in Provinciehuis

Het openbaar ministerie heeft donderdag celstraffen tot dertig maanden gevorderd voor vier Polen, die vervolgd worden voor winkeldiefstallen en een zevental inbraken in kelders en garages van appartementsgebouwen in Antwerpen. Ook in het Provinciehuis gingen ze met werkmateriaal aan de haal.

Bron: BELGA

Tomasz M. (42) kan via camerabeelden aan de meeste feiten gelinkt worden. Zo zag de conciërge van een appartementsgebouw aan de Koningin Elisabethlei hem op 18 april met een damesfiets uit de garage komen. Hij verwittigde de politie, die de beklaagde nog in de buurt kon aantreffen. Het fietsslot was doorgezaagd en Tomasz M. had in zijn rugzak een slijpschijf zitten die nog warm aanvoelde. Hij beweerde de fiets voor 120 euro gekocht te hebben.

Tomasz M. sloeg ook nog in andere gebouwen aan de Koningin Elisabethlei toe. Hij stal een powerbank uit een fietstas in een garage, flessen wijn en sigaren ter waarde van 2.500 euro uit een kelder en uit een andere garage probeerde hij nog een elektrische fiets te stelen. Hij werd ook op de camerabeelden van het Provinciehuis herkend als de man die werkmateriaal uit de garage had gestolen. Een aantal feiten pleegde hij samen met Mariusz M., die verstek laat gaan.

Boormachine en vijf flessen wijn

Samen met Robert H. (57) stal Tomasz M. een elektrische fiets voor de deur van een juwelierszaak. Robert H. ging op zijn beurt met een boormachine en vijf flessen wijn aan de haal uit de kelder van een appartementsgebouw aan de Lange Herentalsestraat en pleegde twee winkeldiefstallen in supermarkt Carrefour in Schoten. Hij stal er ook de rugzak van een bewakingsagent. Dat laatste deed hij samen met Grzegorz R., die verstek laat gaan.

Tomasz M., Robert H. en Mariusz M. waren volgens de procureur met maar één doel naar België gekomen: om er zo veel mogelijk te stelen. Tomasz M. werd al twee keer veroordeeld voor zware diefstal en voor hem werd dertig maanden cel gevorderd. De anderen beschikten nog over een blanco strafblad en voor hen vorderde de procureur celstraffen van vier tot vijftien maanden. De advocaten van Tomasz M. en Robert H. pleitten voor een milde straf.

Vonnis op 12 augustus. blg

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Rechtbank Antwerpen