© ATV

Nieuw mediterraans restaurant Laila op rooftop: schitterend uitzicht op ’t Stad

Antwerpen -

Tom Sas (40) en Lori Dardikman, het koppel achter de mediterraanse restaurantketen BokerTov, hebben er een creatie bij. Met Laila by BokerTov brengen zij en chef Thomas Swenters hun zuiderse keuken op een hoger niveau. Letterlijk ook, want Laila betrekt de negende verdieping van een Antwerps kantoorpand: uniek uitzicht gegarandeerd.

Johan Van Baelen

De volle naam van het rooftoprestaurant, Laila by Bokertov, wijst heel duidelijk naar dezelfde keuken, dezelfde mediterraanse scène en de zwoele nachten van Tel Aviv. Boven gekomen is het uitzicht fabuleus, want het restaurant heeft terrassen aan drie van de vier zijden en biedt dus panorama’s over dik 270°. Zo zie je het nieuwe provinciehuis, Nieuw Zuid en Den Bell aan de loungekant, achteraan de oude Electrabeltoren (of Fosbury & Sons) en aan de kant Mechelsesteenweg heb je een stukje Boerentoren, een klein stukje MAS en een iets grotere London Tower. Ook een stevig handvol windmolens uit de haven verschijnt aan de horizon.

Aan de kant Mechelsesteenweg staat ook het restaurantterras. Opvallend is dat je van aan je tafel over de groene stadsboulevard kijkt. Je zit gewoon bovenop de kruinen van de bomen, er bestaat geen betere rustbrenger.

Eén beet proeft als vakantie

De fine dining die Tom Sas en Lori Dardikman willen brengen in Laila past daar perfect bij. ”Het is geen BokerTov”, zegt Tom, “maar net zoals daar is het menu geïnspireerd op alles wat uit het Midden-Oosten komt. De inspiratie en de vibes van Tel Aviv hangen hier in huis én in de keuken. Het enige gerecht dat we meenemen uit BokerTov is niet toevallig het meest succesvolle, de Sabish. Maar in Laila is het geen gevuld pitabroodje, hier presenteren we het verfijnder. Bovenop een stukje van dat pitabrood komt amba, een mango-currydressing. Dan volgt gegrilde aubergine, een beetje hummus en een Israëlische groentesalade.” Chef Thomas werkt het geheel af met een kieviteitje en wat Oost-Indische kers. Tom Sas noemt het een beetje bewerkt, maar dat is te bescheiden: met één beet heb je zo zicht op het strand van Tel Aviv. Wauw.

De Sabisch met bovenop de eetbare bloemetjes Oost-Indische kers. 

De Sabisch met bovenop de eetbare bloemetjes Oost-Indische kers. ©  Dirk Kerstens

Enkele hapjes vooraf hadden de toon trouwens al gezet. Wat te denken van gemarineerde watermeloen met daarop gedroogde schilfertjes van bonitomakreel? De genoemde gerechten komen uit het menu dat Laila donderdag en vrijdag presenteert. Voor 89 euro per persoon krijg je drie starters, drie voorgerechten, een warm voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Voor de lunch neem je hetzelfde menu of kies je uit een beperkte kaart. Zo bijvoorbeeld het koffie-kardemonijsje op een crumble van koffie en cacao. Ook dat is er boenk oep.

En dan toonde Laila haar zwoele kant nog niet. Laila betekent letterlijk ‘dochter van de nacht’ en die wil de beentjes al eens los zwieren. “Het mag gezellig worden”, zegt Tom. “Als je tussen voorgerecht en dessert al eens een paar keer met de schouders hebt geschud of het gat opgelicht, dan mag dat gewoon. Het is overal ruim genoeg. We maken geen dansvloer vrij, maar wie wil, kan gerust even los gaan. Op restaurant ga je toch om je goed te voelen?”

www.lailatov.be , Mechelsesteenweg 180 Antwerpen, alleen op donderdag- en vrijdagmiddag en -avond.
In Laila is voldoende ruimte om een dansje te placeren. Of je kan aan de ene kant genieten van de zonsondergang en op het andere terras gaan eten. 

In Laila is voldoende ruimte om een dansje te placeren. Of je kan aan de ene kant genieten van de zonsondergang en op het andere terras gaan eten. ©  Dirk Kerstens