Op het lapje grond in de Mellaertsstraat zullen vier nieuwbouwwoningen en een ondergrondse parking komen. 

Op het lapje grond in de Mellaertsstraat zullen vier nieuwbouwwoningen en een ondergrondse parking komen. © Robin Fasseur

Werken op site samentuin De Wasserette gestart: “Hopen dat onze straat een tuinstraat wordt ter compensatie”

Borgerhout -

Het is dan toch zo ver. Ook wat nog restte van samentuin De Wasserette is niet meer. De bouwwerken om op het lapje grond in de Mellaertsstraat vier nieuwbouwwoningen en een ondergrondse parking op te trekken, zijn van start gegaan. Bewoners hopen nu dat hun straat groener zal worden ingericht als compensatie.

Elien Van Wynsberghe

Wie begin deze week langs de houten omheining liep en door de gaatjes tuurde, zag nog heel wat wilde bloemen in bloei staan. Ondertussen is al het groen verwijderd en is wat nog overbleef van samentuin De Wasserette gereduceerd tot een grote zandvlakte.

Die samentuin werd in 2014 opgestart op grond van AG Vespa (vastgoedpoot van de stad) door een groep buurtbewoners. “We waren erin geslaagd om met de hele buurt, met bewoners van alle leeftijden en achtergronden een groene oase te creëren”, zei Katrin Van den Troost, een van de trekkers, daar eerder dit jaar nog over in uw krant. “Mensen vonden hier hun tuin, speeltuin en moestuin.”

Dat de tuin in 2016 na minder dan drie jaar alweer moest sluiten, terwijl de start van de bouwwerken nog lang niet aan de orde was, was een schop tegen de schenen van veel buurtbewoners. Ze voelden zich ontzegd van zo ongeveer het enige groen in hun buurt. “Dat de samentuin tijdelijk was, wisten we op voorhand”, vertelt bewoonster Marian Van Harten, die actief betrokken was bij De Wasserette. “Maar dat dit terrein zo lang voor ons werd afgesloten, zelfs in coronatijd, is erg jammer. Men had deze plek in ons beheer moeten laten. We hadden er nog verschillende jaren van kunnen genieten.”

Buurtbewoonster Marian Van Harten: “Dat dit terrein zo lang voor ons werd afgesloten, zelfs in coronatijd, is erg jammer.”

Buurtbewoonster Marian Van Harten: “Dat dit terrein zo lang voor ons werd afgesloten, zelfs in coronatijd, is erg jammer.” © Robin Fasseur

Tuinstraat als compensatie

“Tot eergisteren stond de tuin nog vol mooie bloemen”, vertelt Peter De Heyn, die over de site woont. “Ook al mocht het eigenlijk niet, tijdens coronatijd lieten we onze kinderen er wel nog spelen. Tot daar eveneens een stokje voor werd gestoken.”

Het is jammer dat ook dit lapje grond wordt volgebouwd, vindt hij. “We proberen dit met onze straat macroscopisch te bekijken. Onze kinderen kunnen ook spelen op het Krugerplein of in het Rivierenhof. Maar het Rivierenhof zorgt hier niet voor verkoeling. Daar heb je groen voor nodig. En ook het water zal nu niet meer kunnen insijpelen.”

Verschillende bewoners van de Mellaertsstraat denken daarom samen na over hoe ze willen dat hun straat er in de toekomst moet komen uit te zien. Want na de bouwwerken staat een heraanleg van de straat gepland. “We vinden dat het verdwijnen van dit stuk groen gecompenseerd moet worden. We hopen dat onze straat zal worden ingericht als een tuinstraat. Een groene, ontharde straat met speelruimte. Nu er een ondergrondse parking wordt aangelegd waar ook buurbewoners gebruik van kunnen maken, hoeft het hier niet meer vol geparkeerde auto’s te staan”, zeggen Peter en Marian.

Peter De Heyn: “Nu er een ondergrondse parking wordt aangelegd waar ook buurbewoners gebruik van kunnen maken, hoeft het hier niet meer vol geparkeerde auto’s te staan.”

Peter De Heyn: “Nu er een ondergrondse parking wordt aangelegd waar ook buurbewoners gebruik van kunnen maken, hoeft het hier niet meer vol geparkeerde auto’s te staan.” © Robin Fasseur

Morsen met geld

Het Borgerhoutse districtsbestuur ziet de start van de bouwwerken in de Mellaertsstraat met lede ogen aan. Temeer omdat de kostprijs voor de bouw van de ondergrondse parking met 36 buurtparkeerplaatsen veel hoger ligt dan oorspronkelijk gepland, zo blijkt uit documenten die uw krant kon inkijken. Waar de geraamde kost nog op 1,67 miljoen euro + btw lag, blijkt de werkelijke kost op 2,17 miljoen euro + btw te liggen. “In mijn ogen is dit morsen met geld”, zegt districtsburgemeester Marij Preneel (Groen). “Zeker als je weet dat 2 à 3 miljoen euro het budget is dat nog nodig is om premetrostation Drink af te werken.”

Preneel zegt net als de buurtbewoners voorstander te zijn om de Mellaertsstraat in te richten als een tuinstraat. “Dat is het minimum en we hebben dat ook zo voorzien in onze meerjarenplanning. Alleen hebben we voor het schrappen van parkeerplaatsen het fiat nodig van het stadsbestuur. Die vraag is nog hangende.”

Archiefbeeld van samentuin De Wasserette.

Archiefbeeld van samentuin De Wasserette. © Kioni Papadopoulos

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio