Het hele clubhuis van Victory viert mee. 

Het hele clubhuis van Victory viert mee. © carlo coppejans

Hockeyclub Victory volgt finale Red Lions in clubhuis: “Tournée générale!”

Edegem -

Zoals in veel Belgische hockeyclubs, zeker in het Antwerpse, was het bij Royal Victory HC gisterenmiddag feest tijdens en na de bloedstollende finale van het nationale team. Zo’n honderd supporters zagen de Red Lions de hoogste prijs van het hockey binnenhalen. “Dit heb ik nog nooit gevoeld”, zegt een van hen.

Filip Desmedt, voorzitter van Royal Victory HC, trekt aan de bel aan de bar in het clubhuis. “Het bestuur trakteert iedereen hier op een drankje!” Nog een reden extra voor her publiek van zo’n honderd man om te juichen. Ze hebben zonet gezien op de tv’s hoe Red Lions-keeper Vincent Vanasch ons land een gouden medaille heeft bezorgd. En dat na een fantastisch hockeytornooi van heel het Belgische team.

De wedstrijd begon om 12u ’s middags op een donderdag midden in de vakantie. En toch is er veel volk van alle leeftijden afgezakt naar de club bij Kattenbroek in Edegem. De Jupilers gaan vlot over de toog. Heuglijke en verontwaardigde geluiden klonken steeds luider door de zaal naarmate de wedstrijd vorderde. Zeker tijdens het superspannende slot. Eerst hadden de Belgen de bovenhand, dan maakten de Australiërs en comeback en zorgden ze voor een gevaarlijk slotoffensief, en dan de veel te lang gerekte shoot-outs. De zaal leeft zo mee dat je de wedstrijd op de gezichten van het publiek zou kunnen volgen.

Joost Vandepontseele, de fanatiekste supporter van heel de zaal, toont een foto van een van de Red Lions met zijn zoon. “Ik ken veel van die spelers goed. Zo’n betrokkenheid heb ik nog nooit gevoeld.”

Joost Vandepontseele, de fanatiekste supporter van heel de zaal, toont een foto van een van de Red Lions met zijn zoon. “Ik ken veel van die spelers goed. Zo’n betrokkenheid heb ik nog nooit gevoeld.” © carlo coppejans

“Dit gevoel heb ik nog nooit gehad. Bij het EK voetbal was het totaal anders”, vertelt Joost Van De Pontseele, de meest fanatieke supporter van de zaal die geen minuut op een stoel gaat zitten. “Hoewel er geen speler van Victory bij zit, ken ik veel van die jongens goed. We hebben een G-hockeywerking waar mijn zoon meespeelt, hij heeft het syndroom van Down. Elk jaar komen er Red Lions meespelen onze happening. Ik voel tijdens deze finale dus een betrokkenheid die ik nog nooit heb gevoeld.”

In de zaal zitten vooral hockeyers van alle leeftijden. Maar er zijn ook toevallige bezoekers aanwezig, zoals Wim De Moor (38) en zijn zoons Cyril (8) en Romain (5). “We waren in het containerpark hier vlakbij en zagen Belgische driekleuren deze richting uitgaan. We zijn dan maar gevolgd”, vertelt Wim. “Cyril speelt al voetbal bij een club vlakbij. Romain moet een hobby kiezen voor volgend jaar. Tijdens de Olympische Spelen kan hij inspiratie opdoen. Dankzij Matthias Casse wil hij aan judo beginnen. Maar misschien overtuigen de Red Lions hem nog om bij Victory te hockeyen.”


 

 © carlo coppejans

Hockey krijgt nog maar eens een boost dankzij het nationale mannenteam. Nadat de Red Lions eerder al het WK en EK wonnen en zilver pakten op de vorige Spelen. “Dit maakt onze sport groot. Door hun prestaties trekken ze media-aandacht”, zegt Victory-voorzitter Filip Desmedt. “Telkens opnieuw gooien ze hoge ogen. Het is zot dat Sporza de vorige wedstrijden rond 3u30 ‘s nachts live heeft uitgezonden. Dat was in het verleden nooit gebeurd, maar nu is er blijkbaar een publiek voor. ”

Bij Victory is die boost eigenlijk overbodig, de steile opgang van de sport is er al jaren. “We zijn ondertussen de grootste club van België”, gaat de voorzitter verder. “Op tien jaar is het aantal spelende leden verdubbeld naar meer dan 1.600. We hebben een wachtlijst van rond de honderd kinderen. Dit clubhuis is trouwens splinternieuw en de gemeente zorgt voor een prachtige infrastructuur hier.”

Ook Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) geniet tussen het publiek van de wedstrijd. “Ik ben zelf altijd voetballer geweest. Maar dit is zeker een even mooie sport. Mijn zoontje van 7 speelt hockey. Door dit tornooi te volgen heeft hij beslist dat hij meer moet oefenen op strafcorners. Om ze zo goed binnen te schieten als Alexander Hendrickx.”

Royal Victory HC-voorzitter Filip Desmedt en Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Royal Victory HC-voorzitter Filip Desmedt en Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA). © carlo coppejans


 

 © carlo coppejans

 (anro)