Oma Alexander Hendrickx apetrots: “Die gouden medaille toont hij me wel als we weer eens gaan lunchen”

Schoten/’s-Gravenwezel -

Ans Janssen-Lammerinks (91), oma van olympisch topschutter Alexander Hendrickx, mag een gouden bladzijde bij kleven in het dikke plakboek dat ze al twintig jaar bijhoudt over haar sportieve kleinzoon. Uitbundig juichen is aan deze pientere zakenvrouw op rust niet besteed. Maar toen haar oogappel daar zomaar de Brabançonne stond te zingen op het hoogste schavotje, moest ‘mammie’ toch een traantje wegpinken en gingen de armen naar omhoog.

Jan Auman

“Het verbaast me niet dat hij de tekst uit het hoofd kent. Ik heb die destijds voor hem nog moeten printen, toen hij als jeugdinternational zijn eerste tornooien begon te winnen”, geniet Ans Janssen met een glaasje bubbels in de hand stilletjes, maar intens van de historische beelden uit Japan.

”Kijk. Hij speelt nog altijd met die hoofdband.”

”Kijk. Hij speelt nog altijd met die hoofdband.” © JAA

Ans Janssen groeide op in Nederland, woonde in Nieuw-Zeeland en runde hotels in Houffalize, maar voelt zich zeker sinds Alexander in het nationale hockeyteam speelt, volbloed Belgische. Dat blijkt onder meer uit de tricolore slinger die Sandra, haar dochter en mama van Alexander, speciaal voor deze finale voor haar gemaakt heeft.

We voelen ons echte vips wanneer we de Olympische finale naast oma mogen beleven voor het grote scherm dat ergotherapeute Magalie Simons het restaurant van Residentie Koningshof in Schoten heeft binnengereden. Daar heeft Ans Janssen het al vijf jaar erg naar haar zin.

Veel medesupporters zijn er niet. De andere residenten focussen zich liever op hun middagmaal. “Ik krijg geen hap door m’n keel”. Met deze woorden laat de stoïcijnse oma toch merken dat ze erg meeleeft met Alexanders avonturen in Tokio. Later, wanneer het echt spannend wordt, komen verzorgenden, poetsdames en andere medewerkers van Residentie Koningshof ons vocale steun bieden. Oma wordt net niet op een schild gehesen, wanneer de gouden medaille eindelijk binnen is.

Oma met het plakboek dat ze al twintig jaar bijhoudt, vanaf het moment dat Alexander zijn eerste stappen op het hockeyveld zette.

Oma met het plakboek dat ze al twintig jaar bijhoudt, vanaf het moment dat Alexander zijn eerste stappen op het hockeyveld zette. © JAA

Lunchen

“Alexander vertrekt kort na zijn terugkomst op vakantie naar Spanje met zijn mooie lieve vriendin Nadia”, weet Oma. “Maar hij zal die gouden plak vast wel eens komen tonen. Alexander komt me wel vaker halen en dan gaan we gezellig samen uit lunchen. We trekken altijd naar Somad in ’s-Gravenwezel.”

Hoofdverpleegkundige Ann Lauryssen knikt bevestigend. “Alexander komt hier geregeld over de vloer. Het is vertederend om te zien hoe lief hij is voor z’n oma. Dat zie je niet vaak bij zo’n jonge kerels. Sommige collega’s liggen stiekem op de uitkijk, wanneer hij weer eens verwacht wordt. Wat het is niet alleen een lieve, maar ook een hele knappe gast.” (lacht)

Alexander Hendrickx’ oma Ans Janssen klinkt met het personeel van Residentie Koningshof op de triomf van de Red Lions in

Alexander Hendrickx’ oma Ans Janssen klinkt met het personeel van Residentie Koningshof op de triomf van de Red Lions in © JAA

En we zijn geen dokter, maar zo’n bloedstollende finale overleven, kan alleen maar betekenen dat het met de gezondheid van de kokette oma van Alexander nog prima gesteld is. Al wond ze zich ook heel wat dagen na het incident nog flink op over die Engelse speler die met zijn stick haar kleinzoon die lelijke hoofdwonde heeft bezorgd. “Dat hoort niet op een hockeyveld”, herhaalde ze wel een drietal keren. En gelijk heeft ze. 

Met ergotherapeute Magalie Simons.

Met ergotherapeute Magalie Simons. © JAA

Trots tijdens de Brabançonne. ”Alexander kent de tekst al lang uit het hoofd.”

Trots tijdens de Brabançonne. ”Alexander kent de tekst al lang uit het hoofd.” © JAA

Opwarmen voor de finale met onder meer hoofdverpleegkundige Ann Lauryssen en mederesidenten Guy Collin en Hilde Denolf.

Opwarmen voor de finale met onder meer hoofdverpleegkundige Ann Lauryssen en mederesidenten Guy Collin en Hilde Denolf. © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio