©  REUTERS

Nieuwe kwartaalcijfers en onderzoek: effectiviteit Moderna neemt na halfjaar amper af

De bescherming die het vaccin van biotechnoloog Moderna tegen het coronavirus biedt, neemt na een halfjaar nauwelijks af. Zes maanden na het zetten van de tweede prik is de effectiviteit van het coronavaccin 93 procent. Dat ligt vrijwel op hetzelfde niveau als de 94 procent effectiviteit die Moderna bij zijn eerste klinische onderzoeken naar het middel meldde.

blgBron: BELGA

Moderna maakte de onderzoeksresultaten bekend bij zijn kwartaalcijfers. Dat de bescherming op peil blijft, is niet bij alle coronavaccins het geval. Zo verscheen vorige maand een voorpublicatie van onderzoek waaruit blijkt dat het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde vaccin na zes maanden 84 procent effectief is, tegenover 96 procent op het hoogtepunt.

Topman Stéphane Bancel van Moderna is blij dat het vaccin lang bescherming biedt, maar waarschuwde dat de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus nieuwe gevaren met zich meebrengt. “We moeten dus waakzaam blijven.”

Het bedrijf acht het wel waarschijnlijk dat er voor de winter een ‘booster’ nodig is, omdat de effectiviteit na zes maanden afneemt. Verschillende testen hebben ook al aangetoond dat een derde prik effectief zal zijn om zorgwekkende varianten het hoofd te bieden.

MEER OVER Coronavirus