Uitbaters Alexandra De Schepper en Dries Van Lent in een van de kamers. 

Uitbaters Alexandra De Schepper en Dries Van Lent in een van de kamers. © Dirk Vertommen

Eetcafé ’t Zijspoor vlak bij Mechels station opent nu ook B&B met vier kamers

Mechelen -

Aan het station van Mechelen opent vrijdag de bed and breakfast van eetcafé ’t Zijspoor de deuren. De vier voormalige studentenkamers boven het café werden omgetoverd tot evenveel charmante gastenkamers. Met de B&B hopen de nieuwe uitbaters van ’t Zijspoor toeristen en zakenmensen aan te trekken.

Stijn Van de Sande

In het voorjaar namen Alexandra De Schepper (39) en Dries Van Lent (37) uit Rumst eetcafé ’t Zijspoor aan het station van Mechelen over. De vorige uitbaters, het bekende Mechelse koppel Ann Palstermans en Jef Van Dun, was er in de zomer van vorig jaar mee gestopt. Aan het concept van het café zelf veranderde weinig, maar de vier studentenkoten die boven de zaak gevestigd waren kregen een nieuwe bestemming.

“Door de nieuwe wetgeving op studentenkamers, zou het veel te veel geld, tijd en moeite gekost hebben om ons in regel te stellen”, zeggen Dries en Alexandra. “Maar we wilden de kamers niet zomaar leeg laten staan. Daarom hebben we besloten om er een kleinschalige bed and breakfast met een gedeelde badkamer van te maken. De voorbije maanden werd er gerenoveerd en vanaf vrijdag 6 augustus bieden we vier kamers voor twee personen aan.”

Het koppel mikt zowel op toeristen als op zakenmensen. “De hotelsector in Mechelen heeft de voorbije weken wat klappen gekregen met de faillissementen van Parkhotel Montreal en Gulden Anker. Er zijn dus een heleboel bedden weggevallen. En ook van collega’s uit de horeca horen we regelmatig dat er een tekort is aan bedden in Mechelen. Hoewel het publiek voor een hotel en een B&B doorgaans verschillend zijn, hopen we dat gat toch voor een deel op te kunnen vullen.”

Combineren met garage

Alexandra en Dries hebben beide heel wat ervaring in de horeca, maar ’t Zijspoor is hun allereerste eigen horecazaak. “Een eigen zaak is altijd onze droom geweest”, zegt Dries. “Starten tijdens de coronacrisis hield natuurlijk risico’s in, maar we hebben zeker geen spijt van onze beslissing. Toch blijf ik voorlopig werken in de garage die ik samen met mijn broer heb. Ik werk er al vijftien jaar en het zorgt voor zekerheid. In de week neemt Alexandra ’t Zijspoor op zich, ’s avonds en in het weekend help ik haar.”

Het koppel merkt wel dat nog niet alles hetzelfde is als voor de coronacrisis. “We zien dat vooral ons oudere cliënteel voorlopig moeilijk de weg terugvindt. Zolang corona nog niet weg is, hebben ze schrik om binnen te zitten. Ik begrijp die bezorgdheid, maar we doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden. Ook personeel is moeilijk te vinden. We zijn continu op zoek naar jobstudenten en flexijobbers, want het is niet eenvoudig om geschikte kandidaten te vinden.”

Onder andere Parkhotel Montreal is onlangs failliet verklaard. 

Onder andere Parkhotel Montreal is onlangs failliet verklaard. © Joris Herregods

Schepen van toerisme: “Hotelsector zit op een kantelpunt”

Begin juli verklaarde de ondernemingsrechtbank de vennootschap achter Parkhotel Montreal in Mechelen failliet, kort nadat ook de uitbaters van Golden Anchor failliet verklaard werden. Daarenboven sluit ook Jeugdherberg De Zandpoort na twintig jaar de deuren. Schepen van Toerisme Björn Siffer (Vld-Groen-m+) is bijgevolg erg tevreden dat er nieuwe initiatieven worden genomen. “Want het toerisme zit op een moeilijk punt”, zegt hij.

“De coronacrisis heeft zware klappen uitgedeeld aan de toeristische sector. Dat zien we met het faillissement van twee hotels en de toekomstige sluiting van de jeugdherberg”, reageert de schepen van Toerisme. “Daardoor zijn er in onze stad plots veel minder kamers beschikbaar dan voor de coronacrisis het geval was. “Anderzijds zien we ook dat het toerisme nog niet op het niveau van voor de coronacrisis zit. De toeristen blijven weg.”

“Dat lage toeristenvertrouwen is een probleem waar niet alleen Mechelen, maar alle kunststeden mee kampen”, aldus Siffer. “Het aantal hotelovernachtingen blijft daardoor laag, waardoor de kamers die wel nog beschikbaar zijn lang niet allemaal geboekt worden. We verwachten dat het toerisme pas volgend jaar of zelfs in 2023 weer zal zijn wat het ooit geweest is. ”

Koffiedik kijken

“Er beweegt wel heel wat in de hotelsector”, gaat Siffer verder. “Er zijn de sluitingen, maar we verwachten ook de komst van een nieuw hotel in de Leopoldstraat. Daarnaast is het ook onzeker wat er met het hotel Montreal gaat gebeuren. De kans is reëel dat er een overnemer wordt gevonden. Het is dus op verschillende vlakken koffiedik kijken hoe de situatie in Mechelen zal evolueren.”

Van dit kantelpunt wil de stad gebruikmaken om het aantal hotelbedden beter te monitoren. “Samen met de Mechelse hotelassociatie en Visit Mechelen gaan we een landschapstekening maken”, klinkt het. “Daarna gaan we opvolgen hoe het aantal bedden en het aantal toeristen evolueert. Pas wanneer er opnieuw rust is in de hotelsector en het toerisme weer op volle toeren draait, gaan we echt weten of er een acuut tekort aan bedden is.”

Dat er nieuwe B&B’s openen, zoals die van café ’t Zijspoor, kan Siffer naar eigen zeggen alleen maar toejuichen. “Het toont aan dat er veel ondernemersvertrouwen is in Mechelen en dat we ondanks de coronacrisis toch een zekere dynamiek uitstralen op toeristisch vlak”, zegt hij. “De laatste jaren zijn er verschillende B&B’s bijgekomen in Mechelen. We hopen nu dat ook de toeristen opnieuw zullen volgen.”

Een kamer boeken bij ’t Zijspoor kan via de Facebookpagina.
Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio