De Strokapel in Ramsel (Herselt) geeft vanaf 15 augustus zijn geheimen prijs met een tentoonstelling over de geschiedenis van het godshuis. 

De Strokapel in Ramsel (Herselt) geeft vanaf 15 augustus zijn geheimen prijs met een tentoonstelling over de geschiedenis van het godshuis. © BELGA

Strokapel geeft zijn geheimen prijs

Ramsel -

De Strokapel in Ramsel (Herselt) geeft vanaf 15 augustus zijn geheimen prijs met een tentoonstelling over de geschiedenis van het godshuis.

De tentoonstelling is een initiatief van de Herseltse Erfgoedcel in samenwerking met het gemeentebestuur. “Met unieke stukken gaan we terug tot de zeventiende eeuw, toen er een eerste kapelletje werd gebouwd op de plaats van de vondst van een Mariabeeldje in een eikenboom”, luidt het. De Strokapel kende sindsdien een boeiende geschiedenis met religieuze intriges, verering, processies en miraculeuze genezingen. De tentoonstelling toont ook de grondige renovatie van de Strokapel (2017-2020), waarbij er meer duidelijkheid kwam over de opmerkelijke bouwgeschiedenis van het godshuis, dat meermaals werd vergroot en zelfs compleet werd omgedraaid. Bezoekers zullen bovendien de kunstschatten van de kapel kunnen bezichtigen.

Doopsels, huwelijken en cultuur

“Ramsel en de gemeente Herselt zijn trots op hun mooie Strokapel, die na de restauratie eindelijk terug de favoriete locatie voor doopsels, huwelijken, cultuur en erfgoed kon worden”, zegt schepen van Erfgoed Pieter-Jan Parrein (N-VA). “De fijne samenwerking met de Herseltse Erfgoedcel leidde tot deze prachtige historische overzichtstentoonstelling. Een vleugje erfgoed in ons zomerprogramma ‘Herselt Zomert’.”

Opening

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 15 augustus om 10.30u. Dagelijks vrije toegang van 10 tot 17u. De inkom is gratis. (tab)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio