Vooral vakantiekampen lijken deze zomer iedere week ergens in de Kempen voor een besmettingspiek te zorgen. 

Vooral vakantiekampen lijken deze zomer iedere week ergens in de Kempen voor een besmettingspiek te zorgen. © RR

Kampbesmettingen houden Kempense coronacijfers hoog

Kempen -

Het aantal nieuwe besmettingen in de Kempen dobbert al twee weken op en neer rond hetzelfde niveau. Telkens weer zorgen clusterbesmettingen op bijvoorbeeld buitenlandse kampen voor een opstoot.

Hans Otten

In vergelijking met een week geleden is het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag lichtjes gezakt van 72 naar 69, maar al twee weken schommelt dat aantal sterk op en neer rond hetzelfde niveau. Het lijkt er bovendien op dat kampuitbraken met tientallen besmettingen het Kempense cijfer iedere week een beetje kunstmatig opdrijven. Na dergelijke clusterbesmettingen in onder meer Mol, Geel en Meerhout is het nu de beurt aan een vakantiekamp uit de Herentalse regio. Want de Keizerstede leidt deze week het Kempense peloton met zestig positieve testen, waarvan 36 in de laatste twee dagen.

“We hebben recent de tegenslag gehad dat we met twee uitbraken tegelijk te maken kregen”, zegt de Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Aan de ene kant hebben we een zomerschool van onze stad stil moeten leggen nadat een kind ondanks alle strenge voorzorgsmaatregelen positief had getest. Dat heeft ook wat uitbreiding genomen.”

Helft besmet

“Maar daarnaast is er een vereniging van een buitenlands kamp in Tsjechië teruggekeerd met een groot aantal besmettingen. Van het zestigtal deelnemers bleek zeker de helft besmet te zijn. Dat gaat niet alleen om Herentalsenaren, maar ook om inwoners van buurgemeentes. We adviseren verenigingen om voor het kamp zo veel mogelijk te testen en tijdens het verblijf zo min mogelijk contact te hebben met anderen.”

Die cluster heeft op die manier ook een weerslag op het besmettingscijfer van Olen, dat er in een week tijd 21 besmettingen bij kreeg, waarvan veertien in de laatste paar dagen. Verder zien Turnhout (+46 in één week tijd), Geel (+35), Laakdal (+34) en Mol (+33) de cijfers het sterkst stijgen. In twaalf van de 27 gemeentes ligt het aantal positieve gevallen deze week lager dan in de week voordien.

Intussen is gemiddeld 69% van alle Kempenaars minstens één keer gevaccineerd, al loopt dat lokaal uiteen van 60% (Baarle-Hertog) tot 72% (Laakdal). Als je enkel naar de volwassenen kijkt, bedraagt de mediaan 84%: tussen 75% (Turnhout) en 88% (Laakdal).

MEER OVER Coronavirus