Frank Thiels is één van de twee bezielers van De Pomp. © Filip Spoelders

BLIJVEN PLAKKEN. “Het woord podiumcafé bestond nog niet toen we met De Pomp begonnen”

Hove -

Podiumcafé De Pomp is nog steeds een gekend café in Hove. Maar onder oprichter Frank Thiels lokte de zaak aan de Mortselsesteenweg internationale muziekbands en vooral honderden stamgasten.

Filip Spoelders

Tijdens zijn pensioen geniet Frank na van het dubbele leven dat hij beleefde. Naast zijn vaste job was hij ook lange tijd erg actief in de horeca. In november 1990 werd hij samen met Peter Van Nuland huurder van het pand aan de Mortselsesteenweg waar ze hun café zouden uitbouwen.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

“De eigenaar wou het gebouw eerst verkopen, maar samen met Peter ben ik bij hem in het Brusselse onze plannen uit de doeken gaan doen. We wilden met iets vernieuwend komen, een podiumcafé. Ik denk niet dat het woord al bestond toen wij het begonnen te gebruiken. We hebben de eigenaar overtuigd om toch verder te verhuren en later aan ons te verkopen”, vertelt Frank.

De oude pomp aan de straatzijde is de blikvanger van het café. © Filip Spoelders

Vroeger was er op deze plek een garage waardoor er op de oude smeerput een podium werd gebouwd. “De Pomp kreeg een mix van jong en ouder volk over de vloer. De zestienjarigen die voor het eerst buiten mochten kwamen naar hier, maar ook onze vrienden. Dat waren dertigers en veertigers. De spontane feestjes die ontstonden, waren niet bij te houden. De Hovese ouders van de tieners waren blij dat we er waren. Zo moesten hun kinderen niet naar Antwerpen om uit te gaan. In praktijk kwamen ze hier samen en trokken ze later op de avond toch nog naar de stad”, lacht Frank.

Maar Frank en Peter wilden het verschil maken met optredens. “Het waren fantastisch tijden. Midden de jaren negentig organiseerden we zes tot zeven optredens per maand. Tijdens een weekend ontvingen we zeven- tot achthonderd mensen waarvan velen buiten moesten staan. Dat zou nu niet meer mogelijk zijn.”

Appartement

De Pomp had een stevige troef om internationale bands te ontvangen. “Boven het café hadden we een appartement ingericht. Groepen die op tournee waren, bleven hier graag overnachten. In ruil brachten ze een optreden in het café. Dat ik bookingsagent Peter Verstraelen goed kende, hielp uiteraard ook. Onder andere Green uit Chicago, Michele Baresi uit Berlijn, de Brit Tom Robinson en de Ierse singer-songwriter Chris Jones verbleven hier. Met Jeff Lescher, de zanger van Green, heb ik nog steeds een goed contact.”

Ook Belgische muzikanten vonden hun weg naar Hove. “De groep dEUS trad in De Pomp op nog voor deze bekend was. Niet veel andere zalen wou ze boeken in de beginperiode maar wij gaven hen een kans. Andere gasten waren bijvoorbeeld Wannes Van de Velde, Jan De Wilde, Wigbert en Bart Peeters. We zorgden voor een brede mix aan muziekgenres, van rock over flamenco tot klassiek.

Begin deze eeuw nam Frank stilaan meer afstand van het café om het uiteindelijk over te laten aan de huidige zaakvoerder Tom Vandenbroucke.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

MEER OVER Blijven Plakken

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio