Vlaams minister spreek harde taal als het gaat om bouwen in watergevoelige gebieden.

Vlaams minister spreek harde taal als het gaat om bouwen in watergevoelige gebieden. © rr

Actiegroep tegen bouwproject Hoekakker Ekeren hoopt op gesprek met minister Demir

EKEREN -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept steden en gemeenten op geen nieuwe huizen toe te laten in overstromingsgebied, dat zei ze woensdagavond in Terzake. In de uitzending sprak Demir over het bouwproject Hoekakker in Ekeren. Een actiegroep wil daar de bouw van woongelegenheden in het gebied stoppen. De minister wil eerst de watertoets in het gebied afwachten, maar gaf aan met de schepen van Ekeren in gesprek te gaan over het dossier. De actiegroep reageert positief.

Op de vraag of er niet meer gebouwd mag worden in het watergevoelige gebied Hoekakker in Ekeren-Donk kon Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog geen antwoord geven, woensdagavond in Terzake.

Afgelopen vrijdag gaf Demir tegenwind aan gemeenten of steden die een bouwvergunning afleveren in een overstromingsgevoelig gebied. Die reactie viel niet in dovemansoren bij actiegroepen rond het bouwproject Hoekakker in de Ekerse wijk Donk. Zij hopen dat er geen bebouwing komt in het gebied, omdat de kans op overstromingen te groot zou zijn.

LEES OOK: Demir: “Geweigerde vergunning in watergevoelig gebied leidt niet tot compensatie”

Brief

Eerder deze week ontving de minister van diverse actiegroepen rond Hoekakker een brief, waarin de belanghebbenden de problematiek uit de doeken deden. “Als verenigingen die opkomen voor een leefbare omgeving zijn wij verheugd te vernemen dat u het belang van signaalgebieden naar waarde weet te schatten.”

De brief werd verstuurd namens Bolse, Hoekakker, Lenora en Red de Voorkempen. “Wij hopen na de uitzending op een persoonlijk gesprek met de minister”, zegt Didden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pijnlijke situaties

In de studio wilde minister Demir nog niet vooruitlopen op dit specifieke dossier, omdat ze het nog niet inhoudelijk heeft bekeken. Ook wil ze verschillende procedures die nog lopen, waaronder die van de Raad van State eerst afwachten. Daarnaast benadrukte ze het belang van de watertoets die belangrijke wordt voor lokale besturen.

“Die resultaten moeten ze au sérieux nemen”, aldus Demir. Op basis van die watertoets moeten lokale besturen een beslissing nemen, zei ze. Doorgaan met een bouwvergunning zoals in het verleden is niet verstanding volgens Demir.

“We hebben de afgelopen weken genoeg miserie en pijnlijke situaties gezien. Gewoon zeggen dat we verder doen en dat we gaan vergunnen in gebieden waarvan we weten dat er een overstromingsrisico is, is niet verstandig. Dat is de mensen in de ellende duwen op lange termijn.”

André Didden, woordvoerder van Hoekakker: “De problematiek rond Hoekakker in Ekeren-Donk werd in het begin van de reportage door minister Demir in Terzake wat afgezwakt en teruggebracht tot de bouw van een garage. De bouw van 460 woningen in een signaalgebied is meer dan dat.”

Toch gelooft hij dat de minister de watergevoelige gebieden veilig wil stellen.

Vlaamse overheid

In Ekeren-Donk wordt positief gereageerd op de uitzending. Of de minister haar slag thuis haalt, daarover bestaat twijfel. ”De lokale partijen staan te dicht bij de verkavelaars en sommige politici zetelen in de besturen van de woningmaatschappijen”, zegt Didden.

(mawo, bvb )

André Didden (links) en Dirk Bus hopen dat de minister zich verder in het dossier van Hoekakker verdiept. 

André Didden (links) en Dirk Bus hopen dat de minister zich verder in het dossier van Hoekakker verdiept. © rr

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio