© ATV

Gezocht: tientallen vrijwilligers om mee te bouwen aan grootste ziekenhuisschip ter wereld

Antwerpen -

Begin september komt de Global Mercy, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld naar Antwerpen. Al is het nog in aanbouw. Organisatie Mercy Ships zoekt tientallen vrijwilligers die enkele weken de armen uit de mouwen willen steken.

Sinds 1978 vaart de hulporganisatie Mercy Ships, nu onder ambassadeurschap van Cath Luyten, met drijvende ziekenhuizen naar havens en kusten in Afrika. Ze voerde bij al meer dan honderdduizend mensen in armoede chirurgische ingrepen uit. Momenteel gebeurt dat met de 152 meter lange Africa Mercy.

Sinds een tijdje wordt de Global Mercy gebouwd. Dat schip zal met 641 vrijwillige bemanningsleden zo’n 199 patiënten tegelijk kunnen behandelen. Het werd gebouwd in de Chinese havenstad Tianjin, doet nu al proefvaarten en wordt vanaf september aan kaai 602 in de haven van Antwerpen afgewerkt. Eind februari volgend jaar zou het moeten uitvaren naar een eerste missie.

Fysiek fit

Er wordt volop naar vrijwilligers gezocht voor de afwerking. “Het gaat goed, maar we kunnen nog zeer veel mensen gebruiken”, zegt vrijwilligerscoördinator Anita Willems. “Voor de eerste fase hebben we drie maanden lang ongeveer vijftig mensen nodig. Hun job: het lossen van goederen uit containers, het monteren van meubelen enzovoort. Enige fysieke fitheid is handig, om bijvoorbeeld dozen tot 25 kilo door het 174 meter lange schip te dragen.”

Intussen krijgt ook personeel van de stad Antwerpen, het Havenbedrijf en havenarbeiderskoepel CEPA de vraag of het wil meewerken. “Ook stielmensen zoals loodgieters en elektriciens zijn zeer welkom, ook als ze gepensioneerd zijn. Tot slot zoeken we mensen die koken voor de anderen die aan het werk zijn.”

Mercy Ships zoekt nog steeds vrijwilligers die enkele maanden tot een jaar aan boord mee willen om patiënten te helpen, te koken enzovoort. cm

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio