Kato Haes in ‘De Redders’. 

Kato Haes in ‘De Redders’. ©  Play4

Studente uit Malle schittert in ‘De Redders’: “Nog niet geboren toen Baywatch op televisie kwam”

Malle -

Kato Haes (23) uit Malle studeert normaal deze zomer af als bachelor musicaltheater aan de Fontys Academie in Tilburg. Het gaat haar voor de wind, want de jonge actrice greep een van de hoofdrollen in de nieuwe Play4-docufictiereeks De Redders over het wel en wee van enkele redders in Oostende, vanaf deze week op het scherm.

Kristin Matthyssen

Nee, het is géén Vlaamse Baywatch, benadrukte de zender Play4 de afgelopen weken. En dus is Kato niet de Malse Pamela Anderson. Zelf kan ze best wel lachen met die vergelijking. “Er zitten natuurlijk wel wat knipogen naar die Amerikaanse serie in. Oplettende kijkers kunnen bijvoorbeeld zien dat onze hoofdredder drinkt uit een koffiemok met het hoofd van David Hasselhoff op. Ik was nog niet geboren toen Baywatch voor het eerst op televisie kwam. Mensen van mijn generatie denken bij Baywatch eerder aan de bioscoopfilm uit 2017.”

Kato Haes vertolkt Robin. 

Kato Haes vertolkt Robin. ©  Play4

Musicalster’ in vriendenschriftjes

Jammer dat er niet gedanst en gezongen wordt in De Redders, want dan zouden de talenten van Kato Haes nog beter tot hun recht komen. Ze volgde lagere school in Brecht, ging daarna naar het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle en schakelde na drie jaar over naar het Maris Stella Instituut in Oostmalle voor de opleiding woord-kunst-drama. “Zelfs in de lagere school schreef ik op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ al ‘musicalster’ in vriendenschriftjes. Ik ben veel met mijn ouders en met mijn grootouders naar musicals gaan zien. Na de kunsthumaniora in Malle heb ik nog een jaar vooropleiding bij 7MUS van de!Kunsthumaniora in Wilrijk gevolgd, om dan mijn vier jaar bachelor musicaltheater aan de Fontys Academie in Tilburg te starten. Met een klein groepje, we zaten met negen in de klas.”

Intussen sprak ze al enkele reclamefilmpjes in en vertolkte ze als stemactrice de rol van Lena Grisky in de Vlaamse versie van ‘Find me in Paris’ die binnenkort op Ketnet start. Vorig jaar in september werd ze gecontacteerd voor een pilootaflevering in Oostende voor De Redders. “Kan je zwemmen, vroegen ze tijdens de audities. Ja ja, in een zwembad, en ik had ook wel al in zee gezwommen. Maar toen ik bij de zes hoofdrolspelers geraakte en we een driedaagse reddersopleiding kregen van onze vaste begeleider Karel Logghe in april, was dat toch veel zwaarder dan verwacht. We kregen EHBO, reanimatie en zwemtechnieken. Het was pittig, met een zeewatertemperatuur van 7 graden. Mijn bewondering voor strand- en zeeredders is fel toegenomen. Ik heb altijd al veel respect voor hen gehad, maar zoals voor de meeste mensen waren redders voor mij die mensen die vroeger op een toeter bliezen als iemand te ver in zee zwom. Nu besef ik pas hun enorme verantwoordelijkheden.”

Kato Haes aan zee. 

Kato Haes aan zee. ©  Play4

Kato vertolkt de 19-jarige strandredster Robin, van wie de ouders zogezegd een buitenverblijf aan zee hebben. “Zelf deden wij met ons gezin vooral daguitstappen naar zee”, zegt Kato, “omdat we twee honden hebben. Een Engelse cocker en een bocker, dat is een kruising tussen een beagle en een cocker. Normaal haat mijn papa zand, maar nu ik in De Redders speel is hij onze zandkust meer gaan waarderen.”

Regen

Kato is niet de enige Antwerpse in De Redders. Ook Silvio Migliore (25) uit Deurne kreeg een hoofdrol. De bekendste actrice is Julie Vermeire, die June vertolkt. “We kunnen het zo goed met elkaar vinden dat we zelfs al vakantieplannen aan het voorbereiden zijn. We zitten ook allemaal samen op hotel tijdens de opnames en keken in juli bijvoorbeeld samen naar het EK. Door de regen werden enkele opnamedagen naar augustus verplaatst. Onze post zit vlak naast die van de échte strandredders van Oostende. Soms gebeurt het dat mensen denken dat wij de echte redders zijn. Een tijd geleden kantelde een catamaran om toen we opnames op zee aan het maken waren. Wij wilden direct de zeeredders verwittigen. Hè, hier blijven, jullie moeten die redden!”, riep iemand. “Veel kinderen brengen ons papieren strandbloemen.”

Volgens het Guinness Book of Records is Baywatch de meest bekeken televisieserie ter wereld. Stel dat het met De Redders ook zo hard gaat en de reeks als docufictie De Buurtpolitie achterna gaat. “O, van mij mogen er nog veel reeksen volgen!”, zegt Kato.

‘De Redders’ is van maandag tot donderdag te zien om 19.45uur op Play4 en GoPlay

Kato Haes in actie als Robin. 

Kato Haes in actie als Robin. ©  Play4

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio