Anthony en Jasmin met lekkers uit hun koffiebar en takeaway-zaakje Faim Finit op de hoek van de Th. Van Cauwenberghslei en Zaatstraat onweerstaanbare snickerstaart en bananenbrood. 

Anthony en Jasmin met lekkers uit hun koffiebar en takeaway-zaakje Faim Finit op de hoek van de Th. Van Cauwenberghslei en Zaatstraat onweerstaanbare snickerstaart en bananenbrood. © JAA

Koffiebar Faim Finit: glutenvrij snoepen en vers bereide maaltijden

Schoten -

In de pas geopende Faim Finit hoeft wie geen gluten (mag) eten, geraffineerde suikers mijdt of bij ‘vegan’ zweert, zich geen zorgen te maken bij het maken van een keuze. “Onze taarten, boterhammen, salades en veel van onze bereide maaltijden voldoen allemáál aan die criteria. Maar zoals onze naam doet vermoeden, blijf je na consumptie, hier ter plaatse of thuis, echt niet met een hongergevoel achter”, beloven Anthony Van Aerde en Jasmin Van Damme.

Jan Auman

Het hoekpand bij brug 14 over de vaart kende de voorbije jaren een sterk verloop aan huurders. Na vertrek van ‘instituut’ doopsuiker- en pralinezaak Smet, hielden achtereenvolgens Bon Appétit en Fitcorner het niet zo lang vol. Deze zomer namen dertigers Anthony - een selfmade maar zeer ervaren kok – en Jasmin – schooljuf met de ziel en creativiteit van een echte foodie – er hun intrek. Onze prognose is dat hun koffiebar, die zomaar in een levendig aperitiefterras kan veranderen, een blijver is.

“Anthony en ik hebben elkaar leren symbolisch kennen in een keuken: die van De Schepper, de horecazaak waar we toen beiden aan de slag waren”, vertelt Jasmin. “De vonk sloeg over en in volle coronatijd begonnen we ook na de werkuren te experimenteren in onze professionele horecakeuken, die we daarvoor speciaal thuis lieten installeren. De vraag naar Anthony’s versbereide maaltijden en mijn veganistische taarten steeg snel. Bevriende horecazaken zoals Ohana in Schoten en koffiebar Defo in Westmalle nemen ze nog altijd af.”

Snickerstaart

Anthony en Jasmin gezellig op hun eigen terrasje.

Anthony en Jasmin gezellig op hun eigen terrasje. © JAA

Jasmins’ keuze om al haar baksels veganistisch, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers te bereiden, is ingegeven door haar eigen glutenintolerantie en de wetenschap dat de keuze in dat geval vaak erg beperkt is. “Ik broed doorlopend op nieuwe recepten voor de doelgroep, al zullen anderen er ook van genieten. Mijn snickerstaart, die boordevol noten zit, en bananenbrood, een soort cake, zijn mijn paradepaardjes. Je kan er punten van bestellen om hier op te eten of ze in hun geheel meenemen naar huis. We hebben binnen behoorlijk wat plaats hoor en ook op ons miniterras kunnen al gauw vijftien mensen zitten.”

Anthony werkt in afwachting van zijn volledige toewijding aan Faim Finit ook nog in een andere horecazaak. “Toch maak ik nu al heel wat maaltijden – eveneens allergenenvrij indien gewenst – voor onze webshop en ik zorg ervoor dat je elke dag wel wat gerechten in de koeltoog vindt. Het gaat om klassiekers waarvoor mensen thuis niet de tijd of ingrediënten hebben om ze zelf degelijk te maken. Maar ook ik blijf op basis van seizoensgroenten experimenteren met nieuwe recepten. Kom geregeld langs zou ik zeggen”, nodigt medezaakvoerder Anthony uit.

Lunchboxen

’s Avonds kan je niet terecht in Faim Finit, maar ’s morgens vroeg al wel, vanaf half acht. Volgens Jasmin gebeurt dat eerder voor een snelle koffie dan een uitgebreid ontbijt. “Wie naar het werk vertrekt, kan meteen kiezen uit ons aanbod aan salades en origineel belegde boterhammen voor de lunch. Die verpakken we allemaal in biologisch afbreekbaar materialen. Voor veel van onze dranken kiezen we bewust voor lokale producenten, zoals het Lekske, bier uit Schoten, Ritchie, cola uit Gent, en onze schuimwijn Wiscoutre Brut van wijndomein Entre-Deux-Monts in het Heuvelland. Die kan je proeven op vrijdag, wanneer we bewust later openblijven, tot 20 uur.”

Geen hotdogs op de kaart bij Faim Finit, maar wel Pepper, het lieve huisdier van Anthony en Jasmin.

Geen hotdogs op de kaart bij Faim Finit, maar wel Pepper, het lieve huisdier van Anthony en Jasmin. © JAA

Jasmin zegt veel te hebben opgestoken van koffiebar-trendsetter Charlotte Mondelaers van Charlie’s op het Antwerpse Zuid. “Ik zoek nog een alternatief voor wie moet afrekenen met een notenallergie. Maar zelfs nu zijn de reacties na onze opening aanmoedigend”, sluit Jasmin af. “Het lijkt er op dat niet alleen onze buren om de hoek, zoals Ann van Mamy’s IJs, maar ook de andere Schotenaren ons al in de armen hebben gesloten. Het is een bevestiging dat de keuze voor deze locatie de goede was. We hopen met dit specifieke aanbod straks ook mensen uit de hele noordrand naar Faim Finit te lokken.” (jaa )

Faim Fini, koffiebar en takeaway maaltijden, Theofiel Van Cauwenberghslei 115 in Schoten. Maandag en dinsdag gesloten. Website Faim Finit
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio