Marcel Van Dooren uit de Kempenstraat in Kasterlee heeft een zwarte vlag neergepoot in zijn voortuin uit protest tegen de snelheid van het verkeer. 

Marcel Van Dooren uit de Kempenstraat in Kasterlee heeft een zwarte vlag neergepoot in zijn voortuin uit protest tegen de snelheid van het verkeer. © Bart Van den Langenbergh

Bewoner Kastelse Kempenstraat protesteert tegen snel verkeer door wegomlegging

Kasterlee -

Marcel Van Dooren (79) uit de Kempenstraat in Kasterlee protesteert tegen het snel verkeer voor zijn deur met een zwarte vlag. Zijn straat aan de school de 3Master is al enkele maanden een omleidingsweg voor het verkeer tijdens de werkzaamheden in het centrum. “Toch voert de politie geregeld snelheidscontroles uit”, zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V).

Bart Van den Langenbergh

De bewoners van de Kempenstraat en Bosakkers in Kasterlee moeten de voorbije maanden heel wat extra verkeer slikken door de heraanleg die in het centrum bezig is. Het verkeer tussen de Geelsebaan en Lichtaartsebaan moet dat traject volgen, maar moet zich wel houden aan een snelheidsbeperking van dertig kilometer per uur. Volgens Marcel Van Dooren uit de Kempenstraat houden veel bestuurders zich niet aan die snelheidslimiet. Uit protest en ook als signaal pootte de zeventiger een zwarte vlag in zijn voortuin neer.

“Als ik met mijn auto van mijn oprit wil rijden, moet ik bijzonder goed uitkijken”, zegt Marcel Van Dooren. “De auto’s mogen hier maar dertig per uur rijden maar de meeste halen gemakkelijk een snelheid van zeventig kilometer per uur. Hier voor de school is het ook een fietsstraat, maar daar houden veel automobilisten geen rekening mee. En als de school opnieuw open gaat, moeten hier elke dag veertig schoolbussen passeren.” De bewoner vindt dat de politie te weinig controleert in de Kempenstraat en Bosakkers.

Snelheidscontroles

Maar volgens burgemeester Ward Kennes staat de politie daar toch geregeld te flitsen. In de maand mei heeft de politie op verscheidene tijdstippen 677 voertuigen gecontroleerd. 37 auto’s reden sneller dan de toegestane limiet. “Dat komt overeen met ‘slechts’ 5% overtredingen. Ik ben woensdag nog langs de Kempenstraat gereden en ik had de indruk dat het daar goed meeviel. De automobilisten hielden zich aan de snelheidslimiet en het is daar zeker geen racebaan”, zegt Ward Kennes. “Intussen heb ik de politie opnieuw gevraagd om snelheidscontroles uit te voeren in deze straten, wat de politie ook zal doen.”

Einde wegomlegging

De bewoners van de twee straten moeten nog wel een zevental weken geduld uitoefenen vooraleer de wegomlegging van de baan is. “Nog deze maand worden betonwerkzaamheden uitgevoerd op de Markt. Op de Geelsebaan wordt een poorteffect gecreëerd. Wanneer die beton is uitgehard, kan deze weg weer worden opengesteld en is de omlegging via de Kempenstraat niet meer nodig”, verduidelijkt de burgemeester. Normaal gezien zou tegen eind september de omlegging worden opgeheven.

MEER OVER Mobiliteit Kempen