De finale van Carmen, hier in 2019 in Brasschaat. Het spektakel komt in het laatste weekend van de zomer naar Linkeroever, met uitzicht op ‘De Lichtjes van de Schelde’. 

De finale van Carmen, hier in 2019 in Brasschaat. Het spektakel komt in het laatste weekend van de zomer naar Linkeroever, met uitzicht op ‘De Lichtjes van de Schelde’. ©  RR

Carmen zingt aan Scheldeboord

Antwerpen, Brasschaat -

Klassiek in het Park breidt uit: het Brasschaatse concert komt nu ook naar Antwerpen. Aria’s uit de opera Carmen zullen vanop de Koninklijke Jachtclub (RYCB) over de Schelde galmen. Concertgangers krijgen er een symfonische versie van De Lichtjes van De Schelde bovenop. En ook Middelkerke krijgt zijn versie van het Brasschaatse klassieke muziekfeest.

Johan Van Baelen

Voor de eerste editie van Klassiek aan de Schelde brengen dirigent Robert Groslot, zijn Great Globe Orchestra, het koor Fine Fleur en solisten een goed deel van de bekende aria’s en meezingers uit de opera Carmen van Georges Bizet. Het programma is gebaseerd op de laatste editie van Klassiek in het Park in Brasschaat van 2019, maar Robert Groslot schreef wel nieuwe arrangementen op maat van zijn solisten Héloïse Mas en Charlotte Wajnberg, beiden laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd.

“We vragen de mensen om ruim op tijd te komen”, zegt mede-organisator en presentator Carl Huybrechts. “Zo kunnen ze hun muzikale ervaring maximaal rekken. Op de wandelweg tussen het Frederik van Eedenplein – makkelijk te bereiken met de tram of via de voetgangerstunnel - en de terreinen van de RYCB zullen verscheidene kleine orkesten de concertgangers muzikaal begeleiden. Verderop aan de Koninklijke Jachtclub zullen ook drank- en eetstandjes zijn, zodat de avond culinair evenmin stuk kan.”

Met het veer naar Carmen

“Concertgangers krijgen er nog een fijne ervaring bovenop, want ze kunnen vanaf het ponton voor het Steen gratis oversteken naar de aanlegsteiger op Linkeroever. En terug, we hebben al gevraagd of het veer tot halfeen kan varen. Zo verlaat je het festivalterrein toch in stijl, niet?” Concertgangers kunnen de avond ook muzikaal in stijl afsluiten. “Dirigent Robert Groslot maakte destijds het arrangement voor ‘De Lichtjes van De Schelde’ in de versie van Wannes van de Velde en Hans De Booij. Robert herwerkte dat en daar komt bijna zeker een meezinger van”, is Huybrechts stellig.

Het concert in Antwerpen staat voor het laatste weekend van de zomervakantie geprogrammeerd. Klassiek in het Park in Brasschaat vindt al op 15 augustus plaats. Voor deze zevende editie stelden Robert Groslot en pianist Aaron Wajnberg het programma ‘Viva Verdi’ samen. “Ze hebben daarvoor geput uit het volledige oeuvre van de Italiaanse meester en haalden er de mooiste, beste en populairste passages uit. Denk bijvoorbeeld aan de koren die Fine Fleur mee zal uitvoeren: het zigeunerkoor uit Il Trovatore of het Slavenkoor uit Nabucco. Maar je mag ook aria’s verwachten die over heel de wereld bekend zijn, La Donna e mobile bijvoorbeeld.”

“Ik wil dat ook hebben”

Een week later verhuist het hele gezelschap naar zee. Niet om pootje te baden, wel om ‘Viva Verdi’ nogmaals te brengen, dit keer op de dijk van Middelkerke. “Het was burgemeester Jean-Marie Dedecker zelf die het concert naar de kust wilde brengen”, vertelt Huybrechts. “Hij woonde de laatste Brasschaat Klassiek bij en zei me na afloop: ‘Carl, dat moet ik ook hebben’.” Op zijn aangeven wordt het overdekte podium opgetrokken op het einde van de wandeldijk in Westende. Daar staan de muzikanten ook beschut tegen weer en wind.

Voor de concerten in Brasschaat en Middelkerke selecteerde Robert Groslot telkens één extra, jeugdige trompettist. “Het gaat om twee jongens van 12 en 13 jaar, die voor het eerst optreden met een symfonisch orkest én voor een dergelijk groot publiek”, licht Carl Huybrechts toe. “Dat gegeven en het feit dat ze de triomfmars uit Aida brengen, zal zeker voor kippenvel zorgen.”

Na het concert worden een half uur walsen gespeeld. Het hangt af van de covidmaatregelen of er ook mag worden gedanst.

Na het concert worden een half uur walsen gespeeld. Het hangt af van de covidmaatregelen of er ook mag worden gedanst. ©  RR

Daarmee is het muzikaal menu nog niet compleet. Want de concerten worden traditioneelafgesloten met een half uurtje Weense walsen. Covid zal bepalen of de concertgangers daarbij nog een dansje kunnen placeren of niet.”

Viva Verdi op 15 augustus om 20u in Klassiek in het park en op 22 augustus om 20u op Klassiek aan Zee; Carmen; op 29 augustus om 19u Klassiek aan de Schelde op RYCB. Tickets: klassiekinhetpark.be, klassiekaanzee.be, klassiekaandeschelde.be, teleticketservice.be, www.klassiekinhetgroen.be

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio