Links: de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Rechts: Antwerps schepen Els van Doesburg. 

Links: de fabriek van 3M in Zwijndrecht. Rechts: Antwerps schepen Els van Doesburg. ©  Marc Herremans, Jeroen Hanselaer

Ook stad Antwerpen wil PFAS-test voor inwoners na ongezien hoge waarden bij tien omwonenden 3M-fabriek

Antwerpen -

De hoge concentraties PFAS in het bloed van tien omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht maken ook het stadsbestuur van Antwerpen bezorgd. Schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) dringt erop aan dat alle inwoners van Antwerpen die binnen een straal van drie kilometer wonen van de fabriek, hun bloed kunnen laten testen op PFAS-concentraties.

LEES OOK: “Hoogste PFAS-waarden ooit gemeten” bij tien omwonenden van 3M, maar toch “geen reden tot paniek”

“Nu wijzen op de ‘no regret’-maatregelen (in een straal van 10 kilometer rond de 3M-fabriek geen of minder groenten, fruit en eieren uit eigen tuin eten, red.) is de put delven als het kalf verdronken is”, zegt Els van Doesburg, die verwijst naar de reactie van het kabinet van Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V). Die heeft laten weten dat “de voorzorgsmaatregelen van kracht blijven” en dat ze verder geen uitspraken kan doen omdat ze alleen via de media van het onderzoek hebben gehoord.

Een straal van drie kilometer rond de fabriek. 

Een straal van drie kilometer rond de fabriek. 

“Mensen zullen alleen maar gerustgesteld kunnen worden door een bloedtest en medische opvolging”, vervolgt schepen van Doesburg. “We herhalen dan ook onze dringende vraag van in juni om iedereen die dat wenst te laten testen. Dat is dus veel breder dan de staalnames die het Agentschap Zorg en Gezondheid nu bij 800 omwonenden afneemt en laat analyseren.”

LEES OOK: PFOS-vervuiling: Zwijndrecht wil dat élke inwoner zich kan laten onderzoeken

(kvh)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Meest gelezen