Het Berkenhof moet nog altijd een cohousingproject worden. — © Filip Spoelders
Cohousingproject op site Berkenhof wordt mogelijk uitgebreid
Het cohousingproject Berkenhof aan de Kontichstraat zal waarschijnlijk groter worden dan aanvankelijk gepland. Momenteel wordt werk gemaakt van een aangepast ruimtelijk uitvoeringsplan om dat mogelijk te maken.
Het Berkenhof staat sinds 2017 aangeduid als een site voor cohousing. Met Bercohof werd ook een groep van toekomstige bewoners aangeduid die het domein mag ontwikkelen.
Na de bekendmaking van de plannen van Bercohof begin 2018 bleef het echter vrij stil in dit dossier. Brigitte Vermeulen-Goris (N-VA), schepen van Wonen, geeft aan dat er achter de schermen wel degelijk hard wordt gewerkt aan de realisatie.
“We staan met het schepencollege nog altijd achter de plannen van cohousing. Maar de betrokken partner gaf te kennen dat de site van het Berkenhof eigenlijk te klein is om dergelijke cohousingplannen te ontwikkelen. Ondertussen is onze gemeentelijke dienst Uitvoering in de achterliggende Heldenstraat verhuisd. Daar hebben we dus bijkomende mogelijkheden en ruimte voor de cohousingplannen. Maar om deze uitbreiding te realiseren, moeten we het ruimtelijk uitvoeringsplan aanpassen. En dat vraagt tijd.”
Toontjeshuis
Met de uitbreiding van het domein kunnen bijkomende functies worden gecreëerd. “We denken er aan om er een project ‘betaalbaar wonen’ aan te koppelen. Het verhaal van de Toontjeshuis ben ik zeer genegen. Dat initiatief bouwt duurzame woningen voor volwassenen met een beperking. Wanneer het ruimtelijk uitvoeringsplan klaar is, zullen we met de groep Bercohof verder overleggen wat de beste invulling van de site zou kunnen inhouden”, besluit de schepen.
Het Berkenhof is een voormalig landhuis dat in het verleden dienst deed als belastingkantoor en waar ook enkele gemeentelijke diensten onderdak vonden.
Het voorstel van Bercohof over hoe het Berkenhof er in de toekomst kan uitzien. — © RR
Hoofdpunten
YouTube-fenomeen Acid nagelt Reuzegommers publiekelijk aan de schandpaal, advocaten zijn verbijsterd
Gezin van drie krijgt energieafrekening van 17.000 euro in de bus, maar dat is volgens Fluvius geen vergissing
Iconische brasserie Dikke Mee in Nachtegalenpark krijgt nieuwe uitbaters en nieuwe naam
Broers Maes verkopen hun levenswerk: uitbater tankstations in alle stilte overgenomen door Nederlandse speler
MEER OVER Wonen in de Antwerpse rand
Bewoners Vogeltjeswijk dienen bezwaren in tegen woonproject: “Hoogte en volume is in strijd met het karakter van onze wijk”
Aanvraag om voormalig Restaurant De Basiliek om te vormen tot acht flats met handelsruimte
Buren van Beerschotsite brengen 781 bezwaarschriften tegen nieuwbouwproject binnen: “Triest record voor Edegem”
Gronden Wolfsput in Boechout worden verkocht voor woonproject