Nieuwe windturbine langs oosten van E19 in Brecht staat klaar om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. 

Nieuwe windturbine langs oosten van E19 in Brecht staat klaar om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. © RR

Windturbine wacht op unieke hoogspanningscel uit Duitsland

Brecht -

Ten oosten van de E19 torent de 120 meter hoge windturbine met wieken van 64 meter breed hoog boven alles uit. De turbine is eigenlijk helemaal klaar, het is nu alleen nog wachten op de aansluiting op het openbaar net. En dat kan pas in oktober.

De nieuwe windturbine zal groene stroom leveren aan 2.500 gezinnen. Daarmee wordt tegelijkertijd ook een CO2-uitstoot van 4.000 ton per jaar vermeden. De bouw van de windmolen is verliep sneller dan gepland, mede dankzij de goede weersomstandigheden.

De volgende stap bestaat er nu uit om de windturbine aan te sluiten op het transformatorstation dat al in Brecht beschikbaar is voor tien andere molens langs weerszijden van de E19. Het station moet hiervoor echter worden uitgebreid met een extra hoogspanningscel. Die moet uit Duitsland komen en kan pas in oktober worden geleverd.

De cel is een uniek stuk dat volledig op maat wordt gemaakt volgens de voorschriften van Aspiravi en Elia. Dat is nodig om de veilige werking van de windturbine en het elektriciteitsnet te garanderen. De hoogspanningscel is twee meter lang, twee meter hoog en een meter breed. Eens ze is geïnstalleerd, moet de turbine nauwkeurig worden afgesteld en eventuele storingen worden opgespoord. Vervolgens kan deze een tijdje proefdraaien. Het finale opzet is dat de nieuwe windmolen tegen eind oktober effectief in gebruik kan worden genomen.  (ella)

In juni werd de laatste hand gelegd aan de turbine in Brecht.

In juni werd de laatste hand gelegd aan de turbine in Brecht. © Elke Lamens

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio