Ries Maes (17) uit Grobbendonk, alias DJ Reeze, is een van de vijf finalisten. 

Ries Maes (17) uit Grobbendonk, alias DJ Reeze, is een van de vijf finalisten. © MNM

Ries Maes (17) is finalist in Start To DJ-wedstrijd van MNM: “Voor mij is dj’en al jaren geen hobby meer”

Grobbendonk -

Voor het elfde jaar op rij gaat radiozender MNM op zoek naar de strafste jonge dj van het moment tijdens MNM Start To DJ. Ries Maes (17) uit Grobbendonk, alias DJ Reeze, is een van de vijf finalisten. “Als het publiek blij is, dan ben ik pas tevreden.”

Tom Vets

Ries Maes is dit jaar de allerjongste finalist én de enige kanshebber uit de provincie Antwerpen. “Er begint gezonde stress op te komen”, lacht hij. “Uiteraard wil ik winnen. Al besef ik dat het als 17-jarige zeer uniek is dat ik tot de finale kan doorstoten in de grootste dj-wedstrijd van het land. Ik zag dinsdag de tegenstanders voor het eerst. We kenden elkaar niet. Het is dus moeilijk om mijn winstkansen in te schatten.”

De dj-microbe kreeg Ries al te pakken toen hij amper 10 jaar was. “Ik kreeg mijn eerste dj-paneel als kerstcadeau. Maar ik was eigenlijk al veel vroeger met dj’en bezig op mijn zolderkamer. Als kleuter had ik drie radio’s en was ik die muziek aan het mixen door met de volumeknoppen te spelen. Lampen en discolichten zorgden voor de juiste sfeer. Toen ik een eigen dj-paneel had, volgde ik workshops en dj-kampen. Ik leerde ook bij via YouTube en legde de lat steeds hoger. Een voorlopig hoogtepunt was er al op mijn 12de, toen ik de Pioneer DJ Contest won en op Pennenzakkenrock het voorprogramma van Regi mocht verzorgen voor 10.000 kinderen. Het was mijn eerste wedstrijd, die ik tot mijn eigen verrassing dan ook nog eens won. Jeugdhuizen leerden me op die manier kennen en gaven me opnieuw de kans om te dj’en. We zijn zeven jaar later intussen en nu ben ík de persoon die piepjong dj-talent al eens tips geeft en hen de stiel leert ontdekken.”

Installatietechnieken

Qua genre valt Ries, wiens grote idool 5NAPBACK is (een van de vorige Start to DJ-winnaars, red.), het best te omschrijven als allround. “Ik wissel graag af. Ik hou er ook van om het publiek te verrassen met gekke mash-ups en remixen. Ik kijk tussendoor ook veel naar de mensen in het publiek en zie hoe ze reageren. Als zij blij zijn, dan ben ik pas tevreden.”

Als 17-jarige is Ries nog een scholier. “Ik beëindigde mijn zesde jaar installatietechnieken in GITHO Nijlen, maar ik doe nog een zevende jaar. Het doel is om daarna een muziekrichting te kiezen, music business management of podiumtechnieken in PXL Hasselt. Tijdens de lockdown volgde ik reeds een cursus producen, waarvan ik al een certificaat op zak heb.” Als we Ries horen praten, is dj’en voor hem allang geen hobby meer. “Klopt. Ik probeer bij elke stap die ik doe nog bij te leren. Met vallen en opstaan. Dat ik heel perfectionistisch ben, zorgt ervoor dat ik niet snel tevreden ben.”

Sportpaleis

De vijf finalisten draaien deze week live vanuit zomerbar Ipanema bij club Versuz in Hasselt. De winnaar van de elfde Start to DJ-wedstrijd is vrijdagavond bekend. De hoofdprijs? Een jaar huis-dj bij MNM. “De winnaar mag ook spelen tijdens de twee indoor concerten van Dimitri Vegas en Like Mike in het Antwerpse Sportpaleis. Als me dat zou lukken, is dat de grootste droom die op dit moment kan uitkomen. Ik ben erg dicht bij de hoofdprijs, alleen nog de laatste obstakels op weg naar eindwinst overwinnen.”

Finale MNM Start To DJ, MNM, vrijdag 18u
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio