Vanaf september kunnen ooievaars ook in Weert nestelen. 

Vanaf september kunnen ooievaars ook in Weert nestelen. © Erik Karits

Broedplatform lokt vanaf volgende maand ooievaars naar Scheldevallei in Weert

Bornem -

Begin september worden twee nestpalen voor ooievaars geplaatst langs de Schelde in Weert in Bornem. Dit is het resultaat van het project De eyercorven dat door Marc Nietvelt uit Bornem werd ingediend tijdens de projectoproep Scheldehelden.

Guy Delforge

“De waterkwaliteit en het visbestand in de Schelde verbeteren, maar evoluties als gevolg van de klimaatopwarming worden ook meer en meer zichtbaar’, zegt Marc Nietvelt. “Enkele trekvogels zoals de buizerd en de ooievaar trekken niet meer zo diep zuidwaarts. Zo blijft een deel van de witte ooievaars tijdens de winter hier in de Rupelvallei. Afgelopen winter waren er heel wat te zien in de streek tussen Boom, Wintam en Hingene (Bornem).”

“Het project Eyercorven is een start om bij ons in de Scheldedelta ooievaars als gast te krijgen”, zegt Nietvelt. “We liggen op hun trekroute vanuit Zuid-Europa en Afrika naar Nederland. De ooievaar is bedreigd en daarom werden hier in de lage landen succesvolle reddingsprogramma’s opgestart. Door vermindering van het gebruik van pesticiden in de landbouw en door herstel van hun biotoop doen de witte ooievaars het ondertussen weer goed.”

Ideaal leefgebied

“Met dit project realiseren we een broedplaats te midden van drassige weilanden in het natuurgebied Voorderweert tussen de Schelde en de Oude Schelde in Weert. Dit is het ideale leefgebied voor ooievaars: akkers met poelen, beken, kreken, ondiepe moerassen, vijvers, massa’s planten, grote insecten, kikkers, regenwormen, mollen, visjes, slakken en veldmuizen. Dat zijn voldoende prooien om op krachten te komen.”

Nietvelt, die ook lid is van Vogelbescherming Vlaanderen, diende een Scheldeheldenproject in bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). “Scheldeheldenprojecten zijn kleinschalige initiatieven die worden uitgevoerd door lokale inwoners die de kwaliteit van hun leefomgeving willen verbeteren”, zegt hij. “Mijn project ‘De eyercorven, ooievaars voor Bornem’ werd goedgekeurd door een jury en kreeg een subsidie van 1.680 euro van toenmalig minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V). Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met de milieudienst van Bornem.”

Privégrond

Op 8 september worden twee ooievaarsnestpalen met een gevlochten rieten nest geplaatst in het natuurgebied. En dan is het wachten of een ooievaarskoppel het kunstmatig nest in gebruik neemt en of het er gaat broeden.

“Uiteraard ben ik blij met de steun van de gemeente en Vogelbescherming Vlaanderen, maar ik dank vooral Johan Michielsens die zijn privégronden ter beschikking wil stellen om er de nestpalen plaatsen”, zegt Nietvelt. “Schepen voor Milieu Nicole Van Praet (IedereenBornem) wordt meter van de nestpalen, Hendrik d’Hertefelt van Natuurpunt wordt peter.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio