Remi Cosijn (links), Nello Margodt (tweede van links), Marie-Lou Chateau (tweede rechts) en enkele andere leden van de drie kunstcollectieven uit Gent die de groepstentoonstelling in Borgerhub organiseren 

Remi Cosijn (links), Nello Margodt (tweede van links), Marie-Lou Chateau (tweede rechts) en enkele andere leden van de drie kunstcollectieven uit Gent die de groepstentoonstelling in Borgerhub organiseren © Jeroen Hanselaer

Gentse kunstcollectieven vullen Borgerhub tot nok met kunst

Borgerhout -

Drie collectieven van jongen kunstenaars en kunstwetenschappers uit Gent bezetten nog tot en met 15 augustus Borgerhub op de Turnhoutsebaan. ‘A collective Collective’, zo heet de groepstentoonstelling waarbij elke kamer, elk hoekje, elke verdieping van het voormalige vredegerecht wordt ingepalmd met het werk van zo’n 60 artiesten.

Elien Van Wynsberghe

Het geluid van stromend water trekt de aandacht wanneer je vandaag Borgerhub binnenwandelt. Dat is meteen een kleine waarschuwing: kijk uit wanneer je de eerste zaal van de expo op de gelijkvloerse verdieping binnenwandelt. Want voor je het goed en wel beseft, zit je met natte voeten. Met dank aan Zeno X-X-X, het eerste van de drie Gentse collectieven dat Borgerhub naar zijn hand zette.

“Wij nodigden zestien artiesten uit”, legt Nello Margodt van Zeno X-X-X uit. “We gaven hen allemaal een blauw opblaasbaar zwembadje. Dat leek ons een leuk format om mee aan de slag te gaan. Sommigen benutten het materiaal, anderen de vorm, nog anderen het volledige zwembad. Wij als collectief hebben dan intensief gecureerd om tot een mooi, samenhangend geheel te komen.” Het voelt iets of wat bevreemdend aan, al die kleine zwembadjes die opgesteld staan onder de hoge plafonds van het statige vredegerecht. “Oorspronkelijk hadden we het idee om iets met fonteinen te doen”, lacht Margodt, “maar dat bleek niet haalbaar.”


 

 © Jeroen Hanselaer

Een verdieping hoger kon Wijk8 zijn ding doen. Dat initiatief werd opgericht door kunstenaars voor kunstenaars en heeft als doel jonge artiesten ademruimte te geven en de kans om met hun talent naar buiten te komen. “In Gent hebben we een exporuimte”, vertelt Marie-Lou Chateau. “We helpen om de brug te maken tussen school en tentoonstellingsruimtes omdat we zelf vonden dat er in Gent een gebrek is aan plaatsen voor laagdrempelige kunstgerelateerde events. Elke twee weken organiseren we in onze exporuimte een nieuwe tentoonstelling met het werk van jonge artiesten.”

In BorgerHub grijpen de initiatiefnemers van Wijk8 de kans om dit keer eens met hun eigen werk naar buiten te treden. Van Chateau is er bijvoorbeeld een kleurrijke installatie te zien. Ze bouwde een badkamer op uit stof en papier mâché. “Een samenwerking met een meisje waarmee ik in eerste instantie eigenlijk niet goed overeenkwam. We legden het bij in de badkamer. Dit werk is daaruit voortgevloeid. Het toont het kitschgehalte van een badkamer waar meisjes zich opmaken. De harde elementen verwijzen dan naar de jaloezie, de concurrentie, naar hoe hard meisjes onderling voor elkaar kunnen zijn.”

De badkamer van Marie-Lou Chateau uit stof en papier mâché 

De badkamer van Marie-Lou Chateau uit stof en papier mâché © Jeroen Hanselaer

Helemaal bovenaan in Borgerhub is het dan de beurt aan de jonge kunstwetenschappers van Collectief SansScène. “Wij studeren allemaal kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent”, zegt Remi Cosijn. “Een studie waarin we maar weinig praktijk krijgen. Door zelf expo’s te cureren, willen we toch de nodige ervaring opdoen. Voor deze tentoonstelling deden we een open call. Uit zestig inzendingen selecteerden we zo’n dertig verschillende werken.”

Het resultaat: een uitnodigende, diverse tentoonstelling die elke dag van 13-20u gratis te bezoeken is. En dat nog tot en met 15 augustus. Voor elk van de drie collectieven is het overigens voor het eerst dat ze voet aan wal zetten in Antwerpen. “Van Borgerhub kregen we carte blanche. Het is heel fijn dat we de mogelijkheid krijgen om hier te experimenteren.”


 

 © Jeroen Hanselaer


 

 © Jeroen Hanselaer

Borgerhub: Turnhoutsebaan 92

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio