De Brechtse trappistinnen zijn uniek met hun verschillende verzorgingslijnen en badlinnen. Dit en nog veel meer dit weekend te koop in de zomerwinkel.  

De Brechtse trappistinnen zijn uniek met hun verschillende verzorgingslijnen en badlinnen. Dit en nog veel meer dit weekend te koop in de zomerwinkel.  © Elke Lamens

Trappistinnen zetten abdijpoorten opnieuw open voor zomerwinkel

Brecht -

De Brechtse trappistinnen openen vanaf vrijdag opnieuw hun zomerwinkel. Na een verplichte pauze van een jaar mogen ze opnieuw bezoekers ontvangen in en rond de abdij. De ideale kans om het nieuwe badlinnen en de honing van eigen bodem te ontdekken.

Op 6, 7 en 8 augustus is het al de dertiende keer dat de zomerwinkel de deuren opent in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in de Abdijlaan. “We doen dit weloverwogen, want we willen het publiek absoluut op een veilige manier kunnen ontvangen. De gemeente heeft ons daarin goed gesteund. We zijn blij met die bemoediging”, bekent abdis zuster Katharina.

“Voor het winkelgedeelte in de abdij zelf was er niet meteen een probleem omdat we altijd al met eenrichtingsverkeer werken. Wel staan er nu vrijwillige stewards die erop toezien dat er niet te veel volk tegelijkertijd in de winkel aanwezig is.” De zomerwinkel is normaal elk jaar goed voor een paar duizend bezoekers. “Dit jaar pakken we het kleiner aan, dus verwachten we ook minder volk.”

Maar het aanbod blijft mooi. Naast de verzorgingslijnen met lavendel, aloë vera, trappistenbier en de traditionele producten, kan je nu voor het eerst ook de nieuwe badhanddoeken ontdekken. “Die worden sinds kort enkel online verkocht in vier kleuren: antraciet, zilver, ecru en beige. We hebben al erg positieve reacties gekregen. De handdoeken zijn heel zacht, dik en absorberen goed, ook na het wassen blijft de kwaliteit top.”

Trappist Food Shop

De abdijwinkel zelf wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een Trappist Food Shop. Nieuw in de aanbieding daar is de voorjaarshoning. “Die wordt gemaakt van honing van bijen hier op het domein. Een imker zorgt er hier voor. Aangezien hier veel lindebomen staan is het voornamelijk lindehoning.” Daarnaast kunnen vaste klanten er terecht voor een nieuwe voorraad confituur van priorij Klaarland, de trappistinnen uit Bocholt, en kaas van de trappisten uit Westmalle.

De voorjaarshoning is gemaakt van honing van de bijen op het abdijdomein.

De voorjaarshoning is gemaakt van honing van de bijen op het abdijdomein. © Elke Lamens

Bierliefhebbers worden niet vergeten met de unieke sixpacks trappistenbieren: Westmalle Dubbel en Tripel, West-Vleteren, Orval en Rochefort 8 en 10. Uiteraard zijn alle bieren van de Westmalse trappisten ook apart te verkrijgen, inclusief het nieuwe Extra bier.

Proeven kan alvast in de cafetaria die dit keer niet in de crypte wordt ingericht, maar in openlucht, weliswaar in een tent. “Dat is voor het eerst, maar het kan anders niet coronaproof.”

Internationale faam

Boekenwurmen kunnen trouwens in de garage van de abdij komen snuisteren in een zeer ruim aanbod boeken. “We krijgen erg veel boeken van mensen en van kloosters die sluiten. Dat zijn dan meer de spirituele boeken die je hier dan heel wat voordeliger in huis kan halen. Online hebben we al een tweedehandsboekshop die erg goed loopt.”

De zusters hebben ook een ruim aanbod aan tweedehands boeken te koop.

De zusters hebben ook een ruim aanbod aan tweedehands boeken te koop. © Elke Lamens

Vanaf september gaan de zusters overigens internationaal met hun webshop. “We laten deze intussen vertalen in het Engels, Duits en Frans. We krijgen al vraag vanuit onder meer Duitsland, Frankrijk Luxemburg, Nederland, Engeland tot in Zweden, maar breiden onze markt graag verder uit. Zeker voor onze unieke bierlijn is er zelfs interesse vanuit de Verenigde Staten, maar dat is voorlopig nog niet haalbaar omdat ze daar onder andere andere maten hebben.”

Alvast in ons land zijn de Brechtse trappistinnen uniek met hun eigen TRAPP verzorgingsproducten en webshop. Binnenkort kan die faam tot ver buiten de landsgrenzen reiken.

De zomerwinkel is op 6, 7 en 8 augustus geopend van 13.30 tot 17u. De drukste momenten zijn tussen 14 en 16u. De opbrengst dient om het onderhoud van de grote abdij te bekostigen. De zusters moeten immers volgens de Regel van Benedictus in hun eigen onderhoud voorzien. De kerk van de abdij staat ook open voor gebed en voor wie een kaarsje wil branden. Dat kan tot 17u, want om 17.15u houden de zusters er hun vespers.

(ella)

Abdijlaan 9, 03.313.92.50, www.trapp.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio