Dinsdag ging de opruimactie door in de Vesder in Dolhain. 

Dinsdag ging de opruimactie door in de Vesder in Dolhain. © rr

Antwerpenaars gaan mee de rivieren opkuisen na overstromingen

Antwerpen -

De organisatie River Cleanup begint na de hulp aan slachtoffers van de overstromingen aan een tweede taak: het afval uit de natuur halen. Dinsdag trok de organisatie naar Dolhain in Luik, onder andere met een bus vanuit Antwerpen met vijftien vrijwilligers. De opkuisacties met vrijwilligers gaan nog zeker tot World Cleanup Day van 18 september door. “En langer als dat nodig is.”

River Cleanup is een internationale beweging die al jaren opkuisacties houdt in 45 landen. Het doel is om zwerfaval uit rivieren te halen het de oceanen instroomt. De overstromingen van 14, 15 en 16 juli in het zuiden van het land bezorgen de organisatie een hoop nieuw werk. Want toen is naar schatting 1,5 miljoen ton afval terechtgekomen op rivieroevers en in parken. Dus schiet River Cleanup in actie.

Het begon de voorbije weken in de eerste plaats met hulp aan slachtoffers. “We richten ons als organisatie op afval. Maar we konden niet zomaar die mensen in nood voorbijwandelen”, vertelt Hanne Collette (22) uit Schelle, verantwoordelijke van River Cleanup. “In eerste instantie hebben we dus mee modder uit kelders geschept, spullen weggedragen, meubels afgekuist, enzoverder.”

Nadat de mensen in nood geholpen waren, is het opruimwerk begonnen. “We hebben vorige week het park van Chaudfontaine schoongemaakt. Daar hing van alles in de speeltuin bijvoorbeeld”, vertelt Hanne.

Hanne Collette, verantwoordelijke van de opruimactie in de  van dinsdag in Dolhain.

Hanne Collette, verantwoordelijke van de opruimactie in de van dinsdag in Dolhain.

Dinsdag ging de missie dan weer naar het Luikse Dolhain, gelegen in de vallei van de Vesder die het zwaar te verduren kreeg. ’s Ochtends zijn met hulp van De Lijn twee busritten georganiseerd van Antwerpen en Leuven naar daar.

“We halen het vuil van de bomen aan de oever weg. En met vissersbroeken kunnen we in het water dingen loswrikken”, vertelt Hanne ter plekke. “We zien veel plastiek en huishoudelijke spullen. Ook foto’s die nog intact zijn. En superveel botervlootjes. Blijkbaar heeft het water hier in de buurt een boterfabriek getroffen. Ik denk dat we vandaag honderd vuilzakken kunnen vullen.”

Vijftien Antwerpenaars zijn mee naar daar getrokken, waarvan het grootste deel studenten. “Ik kreeg het meeste reactie op mijn oproep via de Facebookpagina ‘UAntwerpen Confessions’”, legt Hanne uit, die zelf een opleiding Journalistiek in Antwerpen volgt. “Daar delen studenten gewoonlijk anoniem gênante verhalen. Ik wist dat ik daar veel bereik zou hebben.”

River Cleanup organiseert nog zeker tot 18 september opkuisacties. Dan is het World Cleanup Day, waarop miljoenen mensen over de wereld zulke acties houden. “Dat zou een mooie symbolische afsluiter zijn. Maar als het nodig is, komen we daarna nog terug hoor”, zegt Hanne.

Wie nog wil helpen, kan altijd een kijkje nemen op de website www.river-cleanup.org/en/river-solidarity. River Cleanup voorziet transport, opkuismateriaal zoals handschoenen en vuilzakken, een coördinator en verzekering.


 

 © rr


 

 

 © rr

 (anro)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio