Ultraloper Olivier Verhaege met een schare supporters op de Mechelse Grote Markt. 

Ultraloper Olivier Verhaege met een schare supporters op de Mechelse Grote Markt. © Sven Van Haezendonck 

Mechelaars supporteren voor ultraloper die 600 kilometer in week aflegt

Mechelen -

In een week tijd 600 kilometer afleggen door vijf Vlaamse provincies. Dat is de ongelofelijke prestatie die ultraloper Olivier Verhaege (41) tot een goed einde wil brengen. Daarmee hoopt hij 10.000 euro in te zamelen voor de OverKop-huizen, waaronder eentje in Mechelen. Hij kan ook rekenen op Mechelse supporters.

Sven Van Haezendonck

Olivier Verhaege uit Zomergem bij Gent begon zondag aan zijn tocht in Oostende. Vanuit Gent kwam hij maandagavond na 87 kilometer aan in Mechelen, waar hij dinsdagochtend koers zette richting Lommel. Iedere dag loopt hij twee marathons. Vijftien maanden heeft hij daarvoor getraind. “De avond ervoor had ik even spijt omdat ik mijn vrouw en ons kindje van 2 moest achterlaten. Wat als het niet lukt, denk je dan”, zegt hij geëmotioneerd.

Met zijn O-Five run is Olivier alleszins niet aan zijn eerste uitdaging toe. Eerder liep hij al eens de Spartathlon. “Nadat ik 246 kilometer non-stop van Athene naar Sparta had gelopen, schreef ik in 2016 een boek: Het hoofd weegt zwaarder dan de benen. Enkele factoren in mijn leven waren niet gemakkelijk, maar ik was wel goed omringd. Ik heb een vangnet. Sommige mensen hebben dat niet. Voor mensen die dat niet hebben, zijn er plekken zoals OverKop”, vertelt Olivier.

Therapeutische hulp

Met de steun van bekende Vlamingen zoals Wim Opbrouck en Linde Merckpoel hoopt de ultraloper 10.000 euro in te zamelen voor vijf OverKop-huizen in Vlaanderen. Dat zijn plekken waar jongeren tot 25 jaar terechtkunnen voor leuke activiteiten, voor een luisterend oor en voor professionele therapeutische hulp.

Daar is nood aan, getuigt Malika Zariouh. Zij is deeltijds therapeute in het Mechelse OverKop-huis dat recent verhuisde van ROJM naar het Douaneplein. “Ik zie gemakkelijk tien jongeren per week. Het begint dicht te slibben. De jongste tijd merk ik dat veel jongeren eenzaam zijn. Ze weten niet hoe ze vrienden moeten maken, maar ook de thuissituatie is geregeld een probleem”, zegt ze. Corona maakte alles nog wat moeilijker.

Olivier in gesprek met Malika Zariouh van het Mechelse OverKop-huis. 

Olivier in gesprek met Malika Zariouh van het Mechelse OverKop-huis. ©  Sven Van Haezendonck

Met zijn prestatie is het Olivier Verhaege niet in de eerste plaats te doen om geld in te zamelen. Hij hoopt OverKop nog meer naamsbekendheid te geven en bewustwording te creëren. “De boodschap die Olivier brengt, vind ik heel mooi en belangrijk. Hij toont aan dat je voor jezelf grenzen kunt verleggen. Sporten en lopen is ook heel goed voor het mentaal welzijn”, vertelt Malika.

Daar is ook Mechelaar Tim Vermost (46) van overtuigd. Hij is zelf een fervent loper én supporter van Olivier Verhaege. Daarom liep hij maandagavond samen met zijn echtgenote Brigitte Roggemans (44) van in Blaasveld (Willebroek) mee tot op de Mechelse Grote Markt.

“Ik ben tijdens de lockdown het boek van Olivier beginnen te lezen. Op die manier begon ik hem te volgen en kreeg in zijn goed doel in de mot. Als vader van twee jongvolwassenen vond ik dat zo mooi, want ik had het gevoel dat de jeugd in heel de crisis wat vergeten was. Daar wilde ik me graag mee achter zetten”, vertelt Tim. Dinsdagochtend was hij opnieuw present om een eindje mee te lopen, tot in Lier. “Ik had graag verder gelopen, maar ik sukkel een beetje met mijn achillespees.”

Ultraloper Olivier met zijn Mechelse supporters Tim Vermost en Brigitte Roggemans. 

Ultraloper Olivier met zijn Mechelse supporters Tim Vermost en Brigitte Roggemans. ©  Sven Van Haezendonck

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio