© rtv

Werkmmaat start met permanente fietskoerierdienst voor Lierse handelaars

Lier -

Lierse ondernemers kunnen voortaan permanent een beroep doen op fietskoeriers van vzw Werkmmaat. Zij kunnen zo hun leveringen via een bakfiets klimaatneutraal, sneller en zonder files laten versturen.

Chris Van Rompaey

Het idee voor een fietskoerier in Lier kreeg concrete vorm in de coronaperiode. Werkmmaat startte toen met de stad een fietskoerierdienst op. Tijdens de tweede lockdown, van eind november tot begin januari, reden medewerkers van Werkmmaat met twee elektrische bakfietsen rond om pakjes van lokale handelaars gratis naar klanten te brengen en maaltijden van het sociaal restaurant tijdig af te leveren. De stad Lier betaalde een deel van de werkuren en kocht een cargo-bak voor de bakfiets.

Een medewerker van Urbike bevestigt de boxcontainer aan de bakfiets van Werkmmaat. 

Een medewerker van Urbike bevestigt de boxcontainer aan de bakfiets van Werkmmaat. ©  Joren De Weerdt

“We merkten dat er veel vragen waren waar we niet op konden inspelen: een constante dienstverlening met ook mogelijkheden voor zaterdag- en avondleveringen bijvoorbeeld. Na evaluatie van het tijdelijke (nood)project, bleek er zowel bij de gemeenten in en buiten de regio en bij lokale handelaars veel vraag te zijn om deze service voort te zetten”, zegt Bram Dekoning van Werkmmaat.

Volwaardig begeleidingstraject

“Dit deed het idee rijpen om een volwaardige en professionele fietskoerierdienst op te zetten, met meer mogelijkheden en een volwaardig begeleidingstraject voor de fietskoeriers. Met onze geplande fietskoerierdienst geven we een duurzame impuls aan een bloeiend en veilig Liers stadscentrum met florerende lokale handelaars. We gaan wel pas echt volop van start in januari, maar geïnteresseerde handelaars kunnen nu al een beroep op onze fietskoerierdienst doen. Maar het aanbod is voorlopig dus nog beperkt.”

Er is veel plaats in de boxcontainer van Urbike, want er passen probleemloos twee schepenen in.

Er is veel plaats in de boxcontainer van Urbike, want er passen probleemloos twee schepenen in. © Chris Van Rompaey

Werkmmaat ziet nog meer mogelijkheden voor zijn fietskoerierdienst. “Het duurzame transport van de fietskoerier biedt extra kansen, vooral voor circulaire projecten. Zo kunnen we niet alleen maaltijden en producten leveren, maar kunnen we bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen en afval weer meenemen. Met de fiets geraak je immers overal, in het drukke centrum met de kleine straatjes, en tot bij de achterdeur. En dat alles zonder overlast of emissies”, onderstreept Bram Dekoning.

Werkmmaat beperkt zijn fietskoerierdienst voorlopig tot Lier. “We aanvaarden ritten tot maximaal 15 kilometer van ons Fietspunt aan het station van Lier. Uiteraard willen we later ook actief worden in andere gemeenten in de regio. Voor dit project werken we samen met Urbike, dat het vervoer van goederen per fiets promoot”, zegt Dekoning.

Het was De Grote Versnelling, een samenwerking tussen Vlaanderen, de provincies en de lokale besturen, dat Urbike en Werkmmaat samenbracht. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is blij met het project. “In deze fietsdeal van De Grote Versnelling komen twee heel mooie initiatieven samen: het gebruik van de fiets als transportmiddel en het bieden van een job aan langdurige werkzoekenden.”

fietskoerierlier@werkmmaat.be
De bakfiets van Werkmmaat met daarachter de boxcontainer van Urbike.

De bakfiets van Werkmmaat met daarachter de boxcontainer van Urbike. © Joren De WeerdtMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio