De Umicorefabriek ligt in de schaduw van de wijk Moretusburg.  

De Umicorefabriek ligt in de schaduw van de wijk Moretusburg.  © Sandra Van Watermeulen

Brandweer bezoekt Umicore vijf keer deze maand

Hoboken -

Het Antwerpse brandweerkorps wil de site van metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken uit voorzorg beter leren kennen. Deze maand komen de brandweermannen nog vijf keer ter plaatse, waaronder vandaag en morgen.

Op 4, 8, 19 en 25 augustus doen een tiental brandweermannen verkenningen op de site met telkens twee voertuigen. Op 5 augustus staat er een grote oefening gepland, waarbij zeven wagens afzakken. Er wordt een test uitgevoerd waarbij water opgepompt wordt uit de Schelde, een onuitputtelijke bron van bluswater dat van pas kan komen. Die test zal ’s ochtends bij laag water plaatsvinden.

Omwonenden hoeven zich dus geen zorgen te maken als ze op de vermelde dagen brandweer op weg naar de site zien passeren. Als de sirenes niet loeien, gaat het altijd om een oefening of een plaatsbezoek.

“Het is op zich niet heel speciaal dat we verkenningen en oefeningen doen. Dat doen we ook in havenbedrijven en op werven”, zegt een woordvoerder van de brandweer. “Maar met Umicore hebben we een speciaal overleg en werken we intensiever samen. Daarin passen deze oefening en de verkenningen.”

In Umicore vonden de voorbije jaren verscheidene kleine en grote branden plaats. Dat kan een probleem vormen omdat het bedrijf zware metalen verwerkt, waardoor bij een brand stoffen en gassen kunnen vrijkomen die de omgeving, met name de woonwijk Moretusburg, kunnen verontreinigen.

(anro)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio