©  ISOPIX

De hoogtepunten van dag 11: de Jerommekes van Oranje, eindelijk Biles en net geen wereldrecord voor Duplantis

Dag 11 startte heel vroeg met de finaleplaats van onze Red Lions in het hockey en het fabuleuze wereldrecord van de Noor Karsten Warholm op de 400 meter horden. Maar welke hoogtepunten waren er nadien? Hieronder beleeft u de vijf beste momenten.

Werner Bourlez

1. Biles herneemt (en neemt afscheid) met brons

 

 ©  REUTERS

Simone Biles, de succesvolste turnster aller tijden, behaalde brons op de balk. De Amerikaanse stapte eerder in de teamfinale uit de wedstrijd en verzaakte aan de vier volgende finales (allround, sprong, brug en vloer). Ze riep twisties in, een fenomeen waarbij een gymnast in de lucht alle gevoel voor oriëntatie verliest. Voor de allerlaatste finale, op de balk, achtte Biles zichzelf toch weer wedstrijdfit. Ze raakte goed door haar oefening heen, maar had wat correcties nodig en hield het ook bij een lagere moeilijkheidswaarde. Met een totaalscore van 14.000 deed ze minder goed dan de Chinese meisjes Guan Chenchen en Tang Xijing, maar het leverde wel brons op. Het was de zevende olympische medaille voor Biles, na vier keer goud en één keer brons in Rio en eerder zilver (teamcompetitie) in Tokio.

LEES OOK: Return levert Simone Biles luid applaus en bronzen medaille op: “Zal deze medaille lange tijd koesteren”

2. Toppers van Brazilië en Spanje spelen voetbalfinale

 

 ©  REUTERS

Brazilië-Spanje wordt zaterdag de voetbalfinale bij de mannen. Titelverdediger Brazilië, met sterren Richarlison, Diego Carlos, Gabriel Martinelli en Dani Alves, versloeg Mexico in de strafschoppenreeks. De ervaren aanvoerder Dani Alves (38) begon de penaltyreeks en scoorde tegen doelman Guillermo Ochoa (ex-Stanndard). Mexico miste de eerste twee strafschoppen, waarna invaller Reinier de beslissende elfmeter raak schoot voor Brazilië.

Spanje versloeg thuisland Japen. Het doelpunt van Real Madrid-speler Marco Asensio in de tweede verlenging volstond voor de finaleplaats. Bij Spanje stonden ook EK-gangers Unai Simon, Pau Torres, Mikel Oyarzabel, Eric Garcia, Pedri en Dani Olmo tussen de lijnen. Antwerp-speler Koji Miyoshi mocht in de verlenging opdraven bij Japan. Hij zag hoe zijn ploegmaat Daizen Maeda in de 101e minuut een grote kans de nek om wrong.

LEES OOK: Marco Asensio schiet Spanje naar olympische voetbalfinale, Miyoshi (Antwerp) strijdt met Japan voor brons

3. De Jerommekes van Oranje pakken meteen sprintgoud

 

 ©  ISOPIX

De Nederlandse sprinters in het baanwielrennen zijn al enige tijd een klasse apart en dat bewezen ze nogmaals in Tokio. In de teamsprint pakten ze meteen goud. Het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland klopte Groot-Brittannië (Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny) in de finale. Het brons was voor Frankrijk.

Eerder hadden de Duitse meisjes in de ploegenachtervolging al het eerste goud van de dag gepakt. Met een tijd van 4:04.242 verpulverden ze ook hun eigen wereldrecord, gevestigd in de halve finales. Opvallend: Twee van de meisjes (Lisa Klein en Mieke Kroger) werden enkele weken geleden nog één in de Baloise Ladies Tour. Zilver was voor Groot-Brittannië, brons voor de Verenigde Staten.

Woensdag wordt de finale bij de mannen betwist tussen Italië (met Filippo Ganna), dat in de halve finale het wereldrecord verbeterde (3:42.307) en Denemarken.

LEES OOK: De ‘Bullet Train’ bezorgt Nederland zesde gouden plak op Olympische Spelen: “Bizar wat we hier hebben laten zien”

4. Dream Team klopt Spanje, maar Doncic (Slovenië) steelt weer de show

 

 ©  AFP

Slovenië-Frankrijk en de Verenigde Staten-Australië zijn de halve finales in het mannenbasketbal. Slovenië versloeg in de kwartfinales Duitsland met ruime 94-70. Zoran Dragic nam 27 punten voor zijn rekening, NBA-ster Luka Doncic (Dallas Mavericks) was goed voor 20 punten. De Slovenen spelen in de halve finale tegen Frankrijk, dat Italië versloeg met 84-75. Opmerkelijk: Doncic verloor nog nooit een competitieve wedstrijd met de regerende Europese kampioen. Zeventien overwinningen en nul nederlagen. Indrukwekkend.

De VS haalde het van Spanje met 95-81. Na een zwakke start (met verlies in hun eerste match tegen Frankrijk) lijkt het Dream team stilaan op toerental te komen. Kevin Durant speelde zich met 29 punten in de kijker. In de halve finale wacht Australië, dat Argentinië verpletterde met 97-59.

LEES OOK: Letterlijk onverslaanbaar met zijn land en straks multimiljonair: basketfenomeen Luka Doncic beleeft olympische droom

5. Duplantis baas met de polsstok (maar net geen wereldrecord)

 

 ©  EPA-EFE

De Zweedse topfavoriet en wereldrecordhouder Armand Duplantis heeft won de gouden medaille in het polsstokspringen. De 21-jarige Duplantis wipte als enige over 6m02. De Amerikaan Christopher Nilsen pakte de zilveren medaille met een sprong over 5m97. Het brons ging naar de Braziliaanse titelverdediger Thiago Braz (5m87).

Het wereldrecord van Duplantis bedraagt 6m18. Hij legde de lat nog op 6m19 en was bij twee van zijn drie pogingen dicht bij een aanscherping van zijn record, maar de lat kwam toch telkens naar beneden.

Renaud Lavillenie, de olympische kampioen van 2012 en in Rio olympisch vicekampioen, werd pas achtste. De Fransman, die sukkelt met de enkel en ten val kwam bij de opwarming, lukte slechts één geldige sprong over 5m70.

LEES OOK: Fenomeen Mondo Duplantis zweeft naar eerste olympische titel, lat valt nipt bij wereldrecordpoging

Vastgoed

Jobs in de regio