Elsje Ryheul uit Kasterlee laadt een paardentrailer vol met bruikbare spullen voor een basisschool in het Waalse Trooz. De kleuterjuf organiseerde zelf een hulpactie voor de slachtoffers van de watersnood. 

Elsje Ryheul uit Kasterlee laadt een paardentrailer vol met bruikbare spullen voor een basisschool in het Waalse Trooz. De kleuterjuf organiseerde zelf een hulpactie voor de slachtoffers van de watersnood. © BVDL

Juf Elsje zamelt spullen in voor school die door watersnood getroffen werd: “Ze moeten alles opnieuw opbouwen”

Kasterlee -

Elsje Ryheul (52) uit Kasterlee, ook gekend als kleuterjuf Elsje, is gestart met een inzamelactie van schoolspullen voor een door watersnood getroffen basisschool in het Waalse Trooz. In een mum van tijd lag haar garage vol met boekentassen, pennenzakken, brooddozen en potloden. Woensdag rijdt ze met een volle paardentrailer naar Trooz om alle materialen af te leveren. “De school had werkelijk niets meer”, zegt Elsje Ryheul.

Bart Van den Langenbergh

De oproep van Elsje Ryheul om schoolmaterialen naar haar thuis te brengen, veroorzaakte een kleine stormloop van mensen die een basisschool in Trooz wilden steunen. De toevloed van spullen was zo groot dat Elsje dinsdag alweer vroeg om voorlopig geen nieuwe spullen meer te brengen. Elsje Ryheul werkt als kleuterjuf in de vrije kleuterschool De Klimtoren in Kasterlee en is ook een fervent paardenliefhebster.

“Vorige week ben ik met mijn paardentrailer met daarin 400 kilo paardenvoeder naar een getroffen manege in Eupen gereden. De schade in de manege met zeventig paarden was enorm groot en de voeding was heel welkom”, legt Elsje Ryheul uit. “Het was ook duidelijk dat er in de getroffen regio veel nood is aan schoolspullen. Daarom ben ik gestart met een inzamelactie voor materialen voor een kleuter- en lagere school in La Brouck bij Trooz. De school zelf is intussen gepoetst, maar zo goed als alle materialen en meubilair zijn vernield. Alles in de school moet helemaal opnieuw worden opgebouwd, maar het is wel de bedoeling dat op 1 september de kinderen effectief weer naar school gaan.”

De garage van Elsje Ryheul in Kasterlee is maar net groot genoeg om alle ingezamelde spullen te stockeren. 

De garage van Elsje Ryheul in Kasterlee is maar net groot genoeg om alle ingezamelde spullen te stockeren. © Bart Van den Langenbergh

Volle garage

Het was de voorbije dagen een komen en gaan van mensen die allerlei materialen kwamen brengen. De garage van de woning van de juf op Terlo in Kasterlee lag dinsdag helemaal vol met boekentassen, rugzakjes, pennenzakken, schriftjes, schrijfgerief, maar ook droge voeding. Elsje was druk in de weer om al die ingezamelde materialen in haar paardentrailer te laden en die woensdag in Trooz af te leveren. “Er kwam heel veel reactie op mijn oproep. Een jongen, waarvan ik kleuterjuf was, die nu in het tweede middelbaar zit, kwam langs met wat spullen. Ook een kleuter van vorig schooljaar stopte met een aanhangwagentje met materialen”, vertelt juf Elsje. “Ik ben ook naar onze school gereden om wat spullen op te halen die mijn collega’s hadden klaargelegd. Ik kan me niet voorstellen dat zo’n ramp onze school zou treffen.”

Rekeningnummer

Ook Rob uit Tielen leverde dinsdag nog twee rugzakken met schoolgerief af. “Via een bericht op Facebook wist ik dat ze met een inzamelactie was gestart. Ik ben dan naar de Action gaan winkelen en heb 50 euro gespendeerd om twee rugzakjes te vullen met materialen”, vertelt de man.

Juf Elsje benadrukt het belang van de inzet van vrijwilligers in het rampgebied. “Als de vrijwilligers er niet zouden zijn, was er niemand om de bewoners te helpen. Ik heb intussen wel opgeroepen om geld te storten op een rekeningnummer om de kinderen van de watersnood te steunen”, zegt Elsje Ryheul. “Dit schooljaar wil ik het thema zeker bespreken met de oudste kleuters. Ik probeer ook contact te onderhouden met de school in Trooz door bijvoorbeeld tekeningen met elkaar uit te wisselen.”

Rob uit Tielen levert nog twee rugzakjes met schoolmaterialen af bij juf Elsje in Kasterlee.

Rob uit Tielen levert nog twee rugzakjes met schoolmaterialen af bij juf Elsje in Kasterlee. © Bart Van den Langenbergh

Elsje bekijkt woensdag welke materialen de lokale bevolking nog nodig heeft en probeert nadien opnieuw een lading ingezamelde goederen af te leveren. De kleuterjuf kwam in april vorig jaar nog in het nieuws toen ze in volle corona-lockdownperiode haar kleuters thuis bezocht met haar paard.

De ravage is groot aan de getroffen school in het Waalse Trooz. 

De ravage is groot aan de getroffen school in het Waalse Trooz. © RR

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio