Gekapte populieren in een privébos in Heffen. 

Gekapte populieren in een privébos in Heffen. ©  De Weerstand

Stad stuurt politie naar bomenkap in privébos in Heffen

Heffen, Mechelen -

De kap van populieren in een privébos langs de Zenne in Heffen (Mechelen) zorgt voor kritiek op sociale media. De stad stuurde de politie er naartoe om te controleren of alles volgens de regels verloopt.

Sven Van Haezendonck

Het is Jan De Coster van De Weerstand die de kap op Facebook aankaartte. “Verscheidene buurtbewoners vielen uit de lucht, maar juridisch is er weinig op aan te merken. De kap gebeurde in het kader van bosbeheer, waarvoor in 2003 een vergunning werd verleend”, vertelt De Coster.

Hij geeft aan dat het gebied gecatalogeerd staat als biologisch waardevol tot zeer waardevol. Bij Heffenaars is het bos bijvoorbeeld bekend als een habitat voor reeën. “Toen we de melding over de kap kregen, zijn we meteen nagegaan of er een kapvergunning was. Dat bleek niet het geval”, reageert Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling.

Daarom stuurde de stad maandag de politie ter plaatse voor een controle. “De inspecteurs kregen een bosbeheerplan overhandigd dat nog tot 2023 loopt en dan heb je geen kapvergunning nodig. Zo’n plan wordt goedgekeurd door de Vlaamse overheid. Daardoor mag de eigenaar bomen kappen, maar hij moet er ook aanplanten”, legt Princen uit.

Informatieplicht

De Coster vraagt zich ondertussen af hoeveel van die slapende vergunningen er zo nog zijn. “Het zou goed zijn als er bij een kap een informatieplicht is, zowel naar omwonenden als de lokale overheid toe. Dat is iets dat ik bij onze parlementsleden en bij de hogere overheid wil aankaarten”, zegt Patrick Princen.

De kap komt net op het moment dat de stad bij inwoners een oproep lanceerde naar locaties om nieuwe bomen aan te planten. Jong CD&V kaart nogmaals aan dat de online bomenteller van de stad “een verbloeming van de werkelijkheid is”. “Onze bomenteller gaat over bomen op het openbaar domein. Hij heeft niets te maken met bomen die op privédomein worden geveld na een goedgekeurd bosbeheerplan. Als stad kunnen wij een wettelijke vergunning van Vlaanderen ook niet naast ons neerleggen”, vertelt eerste schepen Princen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio