© rtv

Turnhout Kermis staat voor de deur: rondwandelen terwijl je smoutebol eet of in je suikerspin hapt, mag niet

Turnhout -

Turnhout Kermis staat voor de deur en daar hebben velen reikhalzend naar uitgekeken. Toch wordt het geen kermis zoals we gewend zijn. Rondwandelen terwijl je een smoutebol eet of in je suikerspin hapt, dat mag deze editie namelijk niet.

Guy Van Nieuwenhuysen

De Augustusfoor opent op vrijdag 6 augustus en loopt tot en met zondag 22 augustus. De foorkramers zijn blij, en niet alleen omdat ze dit jaar geen standgeld moeten betalen. Ze hebben echt uitgekeken naar Turnhout Kermis. “Ook wij zijn blij dat de kermis kan plaatsvinden”, glundert schepen van de Foor Francis Stijnen (CD&V). “We hebben er lang op moeten wachten. Het zal evenwel een kermis met beperkende maatregelen worden. Op de kermis zijn mondmaskers verplicht. Foorkramers moeten hun attracties geregeld ontsmetten. Ook de afstandsregel van anderhalve meter geldt.”

De eerste kermisattractie rijdt dinsdagochtend de Grote Markt op. 

De eerste kermisattractie rijdt dinsdagochtend de Grote Markt op. ©  Peter Gevers

Een bezoekerslimiet is er niet. “Maximaal vijfduizend is de wettelijke limiet, maar dat halen we nooit tijdens Turnhout Kermis. We introduceren wel een druktebarometer. We hebben een bedrijfje gevonden dat ons zo’n barometer kan leveren. Op de site van de stad kan je op eender welk moment zien hoe druk het op de kermis is, zodat je je geplande bezoek daarop kan afstemmen. Zo proberen we het bezoek wat te spreiden, om te drukke momenten te vermijden.”

Familiedag

Een van die traditioneel drukke momenten is de familiedag. Die komt er wel. “Er zijn familiedagen waarop gezinnen kunnen genieten van een goedkoper tarief. We hebben ook de sociale-actiedag en de prikkelarme dag. Dan wordt de muziek zachter gezet en gaat de verlichting uit. Daar doen we dus geen toegeving op. Het sluitingsuur van de kermis valt samen met dat van de horeca volgens de geldende coronaregels. De foorkramers zetten een halfuur voor sluiting de muziek wat zachter, zodat dit voor iedereen duidelijk is.”

Geen officiële opening

De belangrijkste beperking is wellicht de smoutebollenregel. “De kermis hanteert de coronaregels voor de horeca. Smoutebollen of suikerspinnen mag je dus niet ter plaatse opeten. ’t Is te zeggen: het mag alleen maar op het terras van de kermiskraam, als er dat is tenminste. Anders moet je de lekkernij mee naar huis nemen. Rondwandelen terwijl je smoutebollen eet, mag niet. Dat is trouwens niet gemakkelijk wanneer je een mondmasker draagt.”

De horecaregel bepaalt ook dat een groep niet uit meer dan acht personen mag bestaan. “Dat klopt. Die regel geldt ook op de kermis. Daarom plannen we dit jaar geen officiële opening. Een rondgang op de kermis met alle gemeenteraadsleden zou nu toch niet mogen”, besluit Francis Stijnen.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio