Mijnheer en mevrouw Zwaan tonen trots hun zeven al flink uit de kluiten gewassen jongen op de thuisbasis: de E10-plas.  

Mijnheer en mevrouw Zwaan tonen trots hun zeven al flink uit de kluiten gewassen jongen op de thuisbasis: de E10-plas.  © Mike Valcke

Na dramatische eierroof vorig jaar: fier koppel zwanen toont kroost op E10-plas

Schoten/Brecht/Brasschaat -

Vorig jaar leidde de brutale roof van hun bijna uitgebroede eieren tot verontwaardiging en treurnis in Schoten. Maar dit keer is het koppel knobbelzwanen op de E10-plas er wél in geslaagd om maar liefst zeven gezonde jongen op de wereld te zetten. “We genieten er elke dag van”, aldus een sterk meelevende Mike Valcke, voorzitter van de wijkvereniging.

Jan Auman

Dat Mike Valcke zo meeleeft, is niet verwonderlijk. Zijn wijkvereniging Zwaan is vernoemd naar de dieren. Ze is actief langs beide kanten van het kanaal Dessel-Schoten, tegen de grens met Sint-Job-in’t-Goor.

“De knobbelzwanen die enkele jaren geleden besloten om gezellig in onze wijk te komen wonen, zijn prachtige sierlijke dieren. Ze zijn zeer welkom. We beschouwen ze als onze mascottes”, aldus Valcke. “Maar rond het koppel heeft ook lang een zweem van tragiek gehangen. Ze slaagden er maar niet in een nest uit te broeden. Niet dat ze geen moeite deden. Maar hun eieren werden telkens geroofd. Vorig jaar gebeurde dat zelfs twee keer, uitgerekend net voor de jongen zouden uitkomen.”


 

 © Mike Valcke

Vogelbescherming Vlaanderen vermoedde vorig jaar dat illegale vogelhandelaars hun slag hadden geslagen, al is dat nooit bewezen. “En gezien de tweede roof plaatsvond onder de neus van vrijwilligers van het Vogelopvangcentrum Brasschaat-Kapellen, die in overleg met de gemeentelijke milieudienst en politie ’s nachts de wacht hadden opgetrokken, lijkt een menselijke interventie weinig waarschijnlijk. Anderen verdachten de in onze streken weer voorkomende otter ervan dat hij de eieren vanuit het water geroofd had. We zullen het wellicht nooit weten.”

Stilgehouden

Maar 2021 bracht gelukkig nieuwe romantiek op de E10-plas én de langverwachte gezinsuitbreiding. “We waren heel blij toen we dit voorjaar opnieuw eieren in het nest zagen liggen”, vertelt ‘peter’ Mike Valcke. “We hebben het dit keer zo stil mogelijk gehouden en er zeker niks euforisch over gepost op sociale media. Het nest lag dit keer verder van de kant, netjes beschermd in het koude water. Al konden we de zwanen wel observeren en in de gaten houden vanop de wandeldijk.”

De knobbelzwanen legden meteen zeven eieren en daar kwamen dit keer gelukkig ook evenveel kuikens uit tevoorschijn. Dat was in mei. Intussen zijn die pluizige watervogels al flinke zwaantjes geworden. “Ze zijn niet alleen te bewonderen door wandelaars en fietsers langs de E10-plas. Familie Zwaan paradeert geregeld voorbij het terras van horecazaak De Waterski, gelegen langs de E10-plas.”

De familie Zwaan onderweg op de E10-plas. 

De familie Zwaan onderweg op de E10-plas. © Sandra Lauryssen

Verstoten

Voorlopig is het gezin nog compleet, inclusief peddelende puberzwanen. Maar dat mooie plaatje zal onherroepelijk uiteenvallen wanneer de ouders hun volwassen geworden jongen verstoten, wat altijd gebeurt na verloop van tijd. Het is dan afwachten of de E10-plas groot genoeg zal zijn voor de jongste zwanen, die ongetwijfeld ook voorplantingsplannen koesteren. Mogelijk zoeken ze hun geluk in een andere waterrijk gebied.

Dat knobbelzwanen, maar ook ijsvogels en futen zich zo thuis voelen in de E10-plas – eigenlijk een stuk voorbarig uitgegraven Duwvaartkanaal – komt onder meer doordat de gemeente vorig jaar een plasberm liet aanleggen aan de waterkant. Naargelang de waterstand, staat deze zone volledig of deels onder water. Er groeien nieuwe oeverplanten die als voedsel dienen voor watervogels en vissen. Sommige natuurliefhebbers hopen zelfs dat de lang banale E10-plas kan evolueren tot het Zwin van Schoten. (jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio