In Rotterdam worden bemande politieposten gezet in wijken met overlast. 

In Rotterdam worden bemande politieposten gezet in wijken met overlast. © rr

Vlaams Belang pleit voor politiepost op Sint-Jansplein

Antwerpen -

Om de veiligheid en de rust te garanderen op het Sint-Jansplein pleit Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy voor het plaatsen van een bemande politiepost op het plein. “Bewoners moeten zich terug veilig voelen”, zegt Van Rooy.

LEES OOK: “Stadsbestuur over drugsoverlast Sint-Jansplein

De drugsverslaafden op en rond het Sint-Jansplein in Antwerpen veroorzaken veel overlast. Het stadsbestuur wil samen met de buurtbewoners samen zitten rond dit probleem. Volgens Van Rooy is het belangrijk dat de bewoners zich snel weer veilig voelen. Om dit te realiseren, moet er volgens hem een tijdelijke, bemande politiepost komen op het plein.

“In Nederland doen ze dit al langer in buurten of op pleinen waar er overlast is”, zegt Van Rooy. “Het is een soort van container op poten die onder meer uitgerust is met camera’s. Als bewoners dan iets willen melden, kunnen ze er ook terecht bij de agenten. Ik snap nog steeds niet waarom dit stadsbestuur weigerachtig staat tegenover deze maatregel. Zo’n politiepost kan er voor zorgen dat de bewoners zich snel veilig voelen en de rust kan terug keren.”

Sam Van Rooy.

Sam Van Rooy. © Brecht Van Maele

Van Rooy beseft dat dit geen structurele oplossing is en het risico bestaat dat de drugsverslaafden dan een andere plek op zoeken.

“Dat het probleem zich zal verschuiven, is een risico die je bij elke maatregel hebt”, zegt de fractieleider. “Nu staat er trouwens ook geregeld een politiecombi op het plein. Als het probleem zich verschuift dan moet de politie mee verschuiven.”

Een echte oplossing voor deze drugsproblematiek ligt volgens Van Rooy bij de federale overheid.

“Er is meer repressie nodig door drugsverslaafden verplicht op te nemen in een gesloten afkickcentrum”, zegt Van Rooy. “Los van dat ze zo van hun verslaving af geraken, haal je ze ook ineens van de straat. Blijkbaar zijn de meerderheidspartijen Vooruit en Open Vld voor een gebruikersruimte, maar dar zijn wij tegen.”  svw

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Politiek Antwerpen