Met 3 minuten en 57 seconden zorgt Gaston Lenaerts uit Turnhout voor een toptijd. 

Met 3 minuten en 57 seconden zorgt Gaston Lenaerts uit Turnhout voor een toptijd. ©  BDD

Aan kijklustigen geen gebrek. 

Aan kijklustigen geen gebrek. © BDD 

1 / 2
thumbnail: Met 3 minuten en 57 seconden zorgt Gaston Lenaerts uit Turnhout voor een toptijd. 
thumbnail: Aan kijklustigen geen gebrek. 

Gaston Lenaerts zit als eerste in ‘De Stoel’ en wint cheque van 500 euro: “Mag ik die strandstoel ook meenemen?”

Turnhout -

Een twintigtal mensen spurtte maandagavond met een magneet naar de waterspeeltuin aan de stadsboerderij van Turnhout. Allen hoopten ze als eerste in ‘De Stoel’ (het populaire tv-format op Eén) te zitten, maar het was Gaston Lenaerts die de snelste spurt trok.

Tom Vets

Heel wat wandelaars en fietsers passeerden maandag tussen 19u en 20u op de Veldekensweg in Turnhout. Niets deed vermoeden dat deze locatie even later op Eén zou uitgezonden worden. “Dit is een ideale plek om De Stoel te spelen”, zegt producer Johan Celen. “We durven ook midden in de stad staan, maar dan zijn de mensen erg snel ter plekke. Om hier te geraken moet je een kleine inspanning doen.”

Het was maandag de vierde keer dat De Stoel te gast was in Turnhout. “De eerste keer was in 2008 aan het Speelkaartenmuseum”, zegt Celen. “In 2014 stonden we in het Stadspark en in 2017 moesten de mensen naar de poëziewandelroute komen.”

Man druipt af

Om 20.10u stijgt de spanning. Het is muisstil aan de waterspeeltuin, maar het is stilte voor de storm. Op dat moment ziet heel Vlaanderen de beelden van de locatie. Twee minuten later komt iemand aangefietst. De man probeert de tv-makers ervan te overtuigen dat zijn fiets magnetisch is. Helaas voor hem kan via een simpele controle (niet op tv te zien, red.) met een ijzeren staaf aangetoond worden dat dat niet zo is. De man druipt af.

“Volgens het reglement wachten we een uur. Het is zelfs al voorgevallen dat er niemand kwam opdagen”, zegt Celen. “Maar we staan hier meestal nooit lang wortel te schieten. Met 3 minuten en 57 seconden zorgt Gaston Lenaerts uit Turnhout ditmaal voor een toptijd. “Ik woon in de Rode Kruisstraat”, vertelt hij. “Dat is op amper 500 meter van deze plek. Ik vroeg me al een hele tijd af wanneer De Stoel eens naar de omgeving van de stadsboerderij zou komen. Ineens zie ik de beelden passeren. In alle opwinding had ik niet onmiddellijk gehoord welk voorwerp je moest meebrengen. Gelukkig werd snel duidelijk dat het een magneet moest zijn. Die hangt op onze ijskast. Eigenlijk moest ik zelfs geen sprint inzetten. Vanuit de richting dat ik kwam was er niemand anders te zien.”

De Stoel wordt zorgvuldig neergezet. 

De Stoel wordt zorgvuldig neergezet. ©  BDD

Magneet op prikbord

In de minuten na de oproep komen er nog een aantal fietsers en wandelaars bij. De locatie is immers niet bereikbaar met de auto. “Toen ik zag dat je een magneet moest meebrengen, ging ik halsoverkop zoeken in allerlei lades”, zegt Ronny Ceustermans uit Turnhout. “Ik ben daar redelijk veel tijd mee verloren. Uiteindelijk viel het kwartje dat er gewoon een magneet op een prikbord in de keuken hing. (lacht) Ach, ik zou nooit als eerste hier geraakt zijn.”

Terwijl de cameraploeg reacties sprokkelt bij de aanwezigen bekomt Gaston in de strandstoel. Een halfuur later neemt hij de hoofdprijs in ontvangst: een verblijfcheque van 500 euro die hij kan besteden in het Meetjesland. “Mooi meegenomen. Maar dat ik als eerste in De Stoel zat, was het bijzonderste. Je wilt uiteindelijk toch winnen. Het geschenk is een mooie surplus. Zeg, die stoel zit eigenlijk wel goed. Mag ik die toevallig ook meenemen?”, grapt hij.

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio