Open Vld wil meer fietstunnels i.p.v. overwegen. 

Open Vld wil meer fietstunnels i.p.v. overwegen. © evdw

Open Vld wil meer fiets- en voetgangerstunnels

Kalmthout -

Buurgemeente Kapellen sloot een akkoord met Infrabel over zijn spoorwegovergangen. De overweg aan het Vloeiende maakt plaats voor een fietstunnel. De oppositiepartij roept het gemeentebestuur op om ook in Kalmthout meer tunnels te krijgen.

Kalmthout - Johan Cassimon (Open Vld) : “We pleiten er al lang voor om in onze gemeente fiets- en voetgangerstunnels te hebben in plaats van spoorwegovergangen. Tunnels zijn veiliger voor de gebruikers van de fietsostrade, waar nu geregeld ongevallen gebeuren met zachte weggebruikers. Daarom roepen we het gemeentebestuur op om opnieuw aan de slag te gaan met Infrabel.”

Partijgenote Inneke Bosmans : “Vorig jaar was er een overleg tussen Infrabel en Kalmthout rond de streefbeeldstudie van de spoorwegbeheerder. Enkel bij de herinrichting van de stationsomgeving zou er bij het masterplan gekeken kunnen worden naar een eventuele verdere aanpak, zoals het integreren van een voetgangers- en fietstunnel. Dat vinden we niet ambitieus genoeg.”

Schepen voor Mobiliteit Jef Van den Bergh (CD&V) reageert : “We staan inderdaad niet achter het plan van Infrabel, maar de gesprekken zijn nooit gestopt. Ook nu niet. Een tunnel aan het station van Kalmthout behoorde was in de streefbeeldstudie een mogelijkheid. Maar als je ter plekke kijkt, moeten er gebouwen sneuvelen voor dat project. Zeker wat tunnels voor gemotoriseerd vervoer betreft, blijf ik mijn twijfels hebben.”

Jef Van den Bergh vindt dat tunnels altijd littekens in het landschap achterlaten. Hij gelooft meer in de plannen om de bestaande overwegen beter te optimaliseren. “Nu gebeurt dat meestal nog mechanisch, maar men is ook volop bezig om die processen te digitaliseren. Dat biedt perspectieven.” (evdw)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio