Marc en Hilde zouden graag zien dat ’t Dorp een horecazaak blijft. 

Marc en Hilde zouden graag zien dat ’t Dorp een horecazaak blijft. © Neel Vermeiren

Marc en Hilde stoppen met ’t Dorp: “Nieuw leven en dood liggen hier dicht bij elkaar”

Wuustwezel -

Marc (65) en Hilde (63) Van Looveren gaan met pensioen en zetten in hartje Wuustwezel een punt achter hun horecazaak ’t Dorp. Na twintig jaar waarin ze geboortes, sterfgevallen, lief en leed voorbij zagen komen. Hun kinderen kiezen voor een andere job. “Maar het is onze wens dat hier opnieuw een horecazaak in komt.”

“Dochter Marjan, die 18 jaar mee in de keuken stond, en haar man Sven, de ober van onze zaak, kiezen voor een andere beroepsrichting”, vertelt Marc. “Marjan keert terug naar het onderwijs. Corona heeft hier niets mee te maken. Voor het uitbreken van de pandemie hadden Marjan en Sven al gekozen voor een andere richting in hun leven. Corona heeft zelfs de sluiting uitgesteld want we vonden dat we zo geen afscheid konden nemen van onze trouwe klanten.” Op 28 augustus is ’t Dorp een laatste keer open. 29 augustus zijn trouwe klanten en personeel nog welkom om afscheid te nemen.

Naast het restaurant met terras is er ook een ruime feestzaal, een tuin voor recepties en een bed & breakfast. Hilde: “Zo lang we hier nog wonen houden we de zaal nog open voor koffietafels na rouwdiensten en ook de B&B blijft nog open.” Twintig jaar geleden begonnen Marc en Hilde aan hun horeca-avontuur. Ze namen ‘de Koning van Spanje’, zoals de zaak toen heette, over. Die stond toen 1 jaar leeg.

Motorongeval

Maar na een zwaar motorongeval in Frankrijk, waarbij Marc en Hilde betrokken raakten, wachtte een lange revalidatie. Daarom stopten ze met de avondfeesten. De B&B was juist klaar en de eerste verhuring gebeurde tijdens de revalidatie van Marc. De B&B is een groot succes. Er waren bezoekers uit de USA en Noorwegen. “Onze eerste klanten waren twee meisjes die kletsnat waren van de regen en een plaatsje zochten voor de nacht. De B&B was nog niet klaar en de meisjes sliepen in hun slaapzakken.”

”Hier zie je soms het leven passeren op 1 dag”, vertelt Hilde. “In de feestzaal is er dan een koffietafel, vooraan een geboortereceptie. De koffietafels waren echt bijzonder. Ze gebeurden met een lach en een traan. Er was verdriet maar ook blijdschap voor het mooie leven van de overledene en dankbaarheid voor alle steun.” Over de koffietafels zouden de twee wel een boek kunnen schrijven. “Op een dag komt de begrafenisondernemer binnen en vraagt of we in de zaal een scheidingswand kunnen plaatsen. We moeten twee groepen uit elkaar kunnen plaatsen, zegt hij, want in de kerk is het al volop ruzie.”

Wat wel veranderd is, zijn de zondagvoormiddagen. “Vroeger kwam een hele kliek na de hoogmis binnen om na te praten, iets te drinken of een hapje te eten. Eén voor één hebben we die oudere mensen zien verdwijnen.”

Op restaurant gaan is ook veranderd. Tijdens de week werd er 20 jaar geleden nog weinig gegeten. Nu zit het restaurant op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond vol.” ’t Dorp had ook zijn bekende klanten. Ward Hulselmans schreef er maandagavond zijn verhalen voor tv-series. Karel Biddeloo tekende de onderleggers vol met taferelen uit de Rode Ridder.”

’t Dorp staat nu te koop of te huur. “Onze voorkeur gaat naar mensen die de horecazaak willen verder zetten. Zij krijgen voorrang. Want we zouden zelf heel graag hier op het terras komen zitten.” (vw)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio