Valérie Jonkers, coo van Care Property Invest, op de werf voor de aanbouw van de historische tiendenschuur (links) in een bewust contrasterende hedendaagse architectuur. De gevel is bijna volledig uit glas opgetrokken.. 

Valérie Jonkers, coo van Care Property Invest, op de werf voor de aanbouw van de historische tiendenschuur (links) in een bewust contrasterende hedendaagse architectuur. De gevel is bijna volledig uit glas opgetrokken.. © JAA

Care Property Invest breidt uit: opvallende glazen buur voor bekroonde tiendenschuur

Schoten -

Het gaat Care Property Invest (CPI) voor de wind. In die mate zelfs dat de zetel van de beursgenoteerde vastgoedvennootschap aan uitbreiding toe is. Naast de historische en fraai gerestaureerde tiendenschuur aan de Horstebaan, verrijst een glazen kantoorgebouw in fel contrasterende hedendaagse architectuur.

CPI is in Vlaanderen pionier in zorgbouwen. “We verwerven, bouwen en renoveren woonzorgcentra, groepen van assistentiewoningen, wooncomplexen voor mensen met een beperking. We baten die niet zelf uit, maar stellen ze op maat van de eindgebruikers ter beschikking aan zorgondernemers op basis van een langetermijncontract”, legt chief operating officer (coo) Valérie Jonkers uit.

“Sinds 2015 zijn we sterk gegroeid. We beheren nu een internationale portefeuille van circa 130 zorgprojecten, verspreid over België, Nederland en Spanje voor alles samen duizenden bewoners. In het Antwerpse gaat het onder meer om serviceflatcomplexen van Zorgbedrijf Antwerpen, serviceflats van OCMW Schilde, woonzorgcentrum Dungelhoeff in Lier en Aan de Kaai, het mooie woon- en zorghuis voor circa negentig bewoners in Turnhout.”

Goede ligging

In 2015 verhuisde CPI haar zetel van Antwerpen naar Schoten. “Het is nog altijd atypisch dat een beursgenoteerd bedrijf niet in Brussel gevestigd is”, weet Jonkers. “Met ons kantoor in Antwerpen waren we al een van de buitenbeentjes en in Schoten zeker. Maar die ligging heeft ook voordelen. We kunnen hier sterke medewerkers aantrekken die niet voortdurend tussen hun woonplaats in het Antwerpse en de hoofdstad willen pendelen.”

Impressie van hoe het nieuwe CPI-kantoorgebouw in een hedendaagse architectuur er na afwerking zal uitzien.

Impressie van hoe het nieuwe CPI-kantoorgebouw in een hedendaagse architectuur er na afwerking zal uitzien. © abv+ architecten

Simultaan met de evolutie van CPI en de stijging van haar aandelenkoers, groeide ook de organisatie. CPI telt inmiddels 27 medewerkers: ingenieurs, architecten, juristen, economisten, financiële experts, HR-specialisten en marketeers. “Zelfs in coronatijd hebben we nog negen extra krachten aangeworven en die trend zal mogelijk nog aanhouden”, vermoedt Jonkers. “We kunnen die niet in onze ‘schuur’ blijven ‘stapelen’. We hebben bewust voor een uitbreiding op deze site in Schoten gekozen. In overleg met de gemeente kozen we wel voor een volledig andere bouwstijl dan onze bekroonde hoofdzetel.”

Erfgoedprijs

De coo heeft het over de erfgoedprijs die CPI in 2015 kreeg van de Schotense erfgoedraad na de geslaagde restauratie van de tiendenschuur. Die maakte destijds deel uit van de oude pachthoeve van de familie de Pret Roose de Calesbergh. Ze ligt naast de bekende brasserie Ciconia, wat in feite de oude boerderij is. De tiendenschuur was de plaats waar de belasting in natura voor de kasteelheer van Vordenstein opgeslagen werd door boer Van Mol. Kleinere boeren moesten destijds een tiende van hun oogst afgeven om een stuk grond van het domein te mogen bewerken.

De gerestaureerde tiendenschuur van kasteel Vordenstein aan de Horstebaan, naast horecazaak Ciconia, is sinds 2015 de zetel van het beursgenoteerde Care Property Invest.

De gerestaureerde tiendenschuur van kasteel Vordenstein aan de Horstebaan, naast horecazaak Ciconia, is sinds 2015 de zetel van het beursgenoteerde Care Property Invest. © RR

“Onze nieuwbouw wordt iets hoger, maar zal een kleinere footprint hebben dan de schuur”, licht Valérie Jonkers het ontwerp van architect Mathias Lammens toe (abv+ architecten). “De gevel zal haast volledig uit glas bestaan en schuift deels voor de gevel van onze schuur, al blijft die volledig zichtbaar. Het wordt een erg duurzaam gebouw met naast zonnepanelen en een groendak ook een bijzonder luchtkoelingssysteem, via vloeren en plafonds. Naast werkplekken voor 24 medewerkers voorzien we vergaderzalen en kleedkamers voor onze collega’s die met de fiets naar het werk komen.”

COO Valérie Jonkers met de in 2015 gewonnen erfgoedprijs voor authentieke restauratie van de tiendenschuur.

COO Valérie Jonkers met de in 2015 gewonnen erfgoedprijs voor authentieke restauratie van de tiendenschuur.© JAA

Wie geregeld over de Horstebaan rijdt, zal merken dat de ruwbouwfase van het nieuwe CPI-kantoorgebouw voltooid is. Zelfs de indrukwekkende glaspartij staat al in de gevel. “Begin 2022 hopen we deze uitbreiding in gebruik te kunnen nemen”, besluit Valérie Jonkers.  (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio